Hirmondo
Archives
A csúcsról is jótékonykodnak a székely hegymászók

A csúcsról is jótékonykodnak a székely hegymászók

Hogy kedves időtöltésüknek még inkább értelmet adjanak, négy székelyföldi fiatal egy nemes cél érdekében adománygyűjtéssel kapcsolta össze az 5054 méteres grúziai Kazbek-csúcs meghódítására tett kísérletét. A csúcstámadás sikeres volt, mint ahogy az adománygyűjtés is, utóbbi azonban tovább folytatódik a marosvásárhelyi 7 éves Sofia és a sepsiszentgyörgyi 39 éves családapa javára. András Előddel, a Move4Good Kazbek Expedition 2023 tagjával beszélgettünk a világháló segítségével.

A székely Thermopüla

A székely Thermopüla

Laikusok, történészek a mai napig vitáznak azon, hogy a Tuzson János egysége által vívott nyerges-tetői csata (1849. július 31–augusztus 1.) a szabadságharc utolsó részgyőzelmeként értelmezető-e, vagy az is a vesztes ütközetek közé sorolható. Úgy véljük, abban a reménytelen helyzetben, amikor mindenki számára világos volt a hamarosan bekövetkező tragédia, tízszeres túlerővel szemben közel két napon át helytállni felér egy Thermopülával, még ha nem is vesztek oda mindnyájan. Sajátos magyar lelkületre, gondolkodásmódra vall, hogy inkább szeretünk vereségből, veszteségből mítoszt teremteni, mint győzelemből.

A tömbházak energiahatékonysága a tanács napirendjén

A tömbházak energiahatékonysága a tanács napirendjén

Az uniós és országos irányelvek szellemében Sepsiszentgyörgy városi tanácsa is csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást és növelné az energetikai hatékonyságot a városban: hogy mi módon és milyen ütemben, azt a legutóbbi tanácsülésen elfogadott helyi stratégia foglalja össze. Ennek az akciótervnek része az is, hogy a városban ne maradjon olyan tömbház, mely nincs hőszigetelve.

Kréta: több mint nyaralás

Kréta: több mint nyaralás

Miközben a Rodoszt és Korfut pusztító tüzekről, tömeges kilakoltatásokról szóló hírekkel van tele a sajtó, kissé bizarrnak tűnhet, ha most egy másik – igaz, a legnagyobb – görög szigetet ajánljuk nyaralási úti célként, de erre alapos okunk van. Egyrészt ott még nem kaptak lángra az erdők, bár magas fokú tűzriadó van érvényben, másrészt épp most tértünk haza onnan, tehát viszonylag friss helyzetjelentéssel tudunk szolgálni. De a legfőbb indok, hogy Krétát előbb-utóbb úgyis muszáj felkeresnie annak, akinek lehetősége van Mamaia mellett más opciót választani a tengeri lubickoláshoz.

Még művelni szeretné a „csoda” magyarázatát

Még művelni szeretné a „csoda” magyarázatát

Ma tölti be a 70. életévét a Kézdivásárhelyen élő Borcsa János magyartanár, aki 1974 óta folytat irodalomkritikai és publicisztikai tevékenységet. Tanulmányait hazai és anyaországi irodalmi és kulturális folyóiratok közlik, ugyanakkor munkatársa volt a Kovászna megyei napilapoknak, legutóbb, több éven át a Székely Hírmondónak. Tizenkét önálló kötete jelent meg, további tizenegy szerkesztésében, gondozásában vállalt szerepet. A kerek születésnap apropóján kértük fel egy rövid életmű-összegzésre.

Nagy pályázatok miatt hanyagolódnak Szotyor ügyei

Nagy pályázatok miatt hanyagolódnak Szotyor ügyei

A mai sepsiszentgyörgyi tanácsülésen a megyeközponthoz tartozó Szotyor falufelelőse szólalt fel a napirend után, aki ismételten szóvá tette, hogy a falu gondjait, az ő kéréseit mellőzi a városvezetés, amelyik segítsége nélkül pedig semmit nem lehet megvalósítani. Választott szerepében való tehetetlensége miatt már a tanácsosi mandátumról való lemondását is fontolgatta.

Újra kinyitják Orbaiszék népművészeti kincsesládáját

Újra kinyitják Orbaiszék népművészeti kincsesládáját

A meghitt családias rendezvénynek megálmodott Orbaiszéki Forgács Fesztivált 2018-ban azzal a szándékkal hívták életre szervezői, hogy alkalom legyen számba venni, illetve az oda látogató turistákkal megismertetni a kistérség gazdag népi hagyományait, találkozási lehetőséget teremteni az ott élők számára, erősíteni az identitást. Hétvégén negyedik alkalommal hozzák tető alá Kovásznán, az eredetileg kitűzött cél változatlan.

Sok a telekkönyvekhez kapcsolódó panasz

Sok a telekkönyvekhez kapcsolódó panasz

„A prefektúrának – többek között – az a feladata, hogy segítse az információáramlást a közigazgatási egységek és a polgárok felé, feloldja az elakadásokat” – mondta keddi sajtótájékoztatóján dr.Ráduly István, Kovászna megye prefektusa. Ehhez az irányelvhez kapcsolódva került terítékre az általános kataszteri nyilvántartás készítésének folyamata, valamint a megyei tanácselnök, a polgármesterek és a helyi tanácsok által hozott határozatok, rendeletek jogszerűségének az ellenőrzése, ami a prefektúra alaptevékenysége.