Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Népszerű lesz-e a sepsiszentgyörgyi biciklikölcsönző rendszer? – hamarosan kiderül

Népszerű lesz-e a sepsiszentgyörgyi biciklikölcsönző rendszer? – hamarosan kiderül Kovászna megye

Várhatóan már július végén működésbe helyezik Sepsiszentgyörgyön a Sepsibike biciklikölcsönző rendszert, melyet egy tegnapi tanácshatározattal a város több szabadidős létesítményét működtető Rekreatív Rt-nek adtak át üzemeltetés céljából.

Hirdetés
Hirdetés

A város 17 kölcsönzőpontjáról összesen 230 hagyományos bicikli lesz használatba vehető, de időseknek és mozgáskorlátozottaknak 6-6 tricikli is rendelkezésére áll a flottában.

A szerdai tanácsülésen az önkormányzati képviselők jóváhagyták a működési szabályzatot is. A szerződésbe foglaltak szerint a Rekreatív a Sepsibike rendszer működtetőjeként vállalta, hogy a kerékpárflottát rendben tartja, évente egyszer nagyjavításnak veti alá, de menet közben is biztosítja a rendszer és a biciklik működőképes állapotát, illetve ha kell, a kerékpárokat egyenletesen elosztja a dokkok között.

Fotó: Tuchiluș Alex

A kölcsönzés a hét 7 napján reggel 6 és este 10 óra között működik: a kerékpárok használata az első félórában ingyenes, a következő órára 2 lejt, a másodikra 4 lejt, a harmadikra 6 lejt számláznak a használatért. Ha a bicikli 24 óra elmúltával nem kerül vissza valamelyik dokkba, a tulajdonos értesíti a hatóságokat. A 14 éven felüli felhasználóknak a kölcsönzéshez regisztrálniuk kell a Globikes applikációban.

Bodor Lóránd, a Rekreatív Rt. igazgatója elmondta, a kerékpárokon nyomkövető rendszer lesz, az ehhez szükséges SIM-kártyák beszerzése most van folyamatban, mint ahogy a rendszer működéséhez szükséges személyzet alkalmazása is.

Fotó: Tuchiluș Alex

A bikesharing működtetése legalább hét személy felvételét igényli, a call-centerben, ahová a hibabejelentéseket várják, hárman fognak dolgozni, a biciklik szállításához a dokkok között, esetleges gyorsjavításához további három emberre lesz szükség illetve a szervizeléshez is keresi a megfelelő embert a Rekreatív Rt.

A környezetbarát kerékpáros közlekedéssel sokan szimpatizálnak a városban, többen, mint ahányan valóban művelik. Sokan nem érzik biztonságban magukat a közutakon, úgy vélik, az autósok nem figyelnek kellőképpen a biciklisekre, de az utóbbi időben az önkormányzat számos útfelújítással egy időben ott is külön sávokat festett fel számukra, ahol eddig nem voltak, ez talán növeli biztonságérzetüket.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
    • User
      Dátum: 2024. július 26., 14:57
      ÉRTÉKELÉS: 2

      Én úgy láttam, hogy 3 karbantartót ír. De abból 1 főnök lesz… tehát marad 2 szerelő 230 biciglire. Ha beléhúznak, esetleg a láncokot meg tudják olajozni hetente…

  • User
    Dátum: 2024. július 19., 18:53
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Kötelezném a fényvisszaverő mellény viseletét, 15 lej darabja és rögtön láthatóvá válnának. Mert októbertől márciusig napi 6 órát sötétben fog bringázni az óhajtó!

  • User
    Dátum: 2024. július 20., 9:40
    ÉRTÉKELÉS: 1

    De most komolyan tényleg van erre egyáltalán igény?Vagy ezt is annak az úriember fejéből pattant ki mind,a fém korlátos bicikliút?Dehát mindenkinek kell a munka,és hanem hova tudnának el költeni egy rakás pénzt?

  • User
    Dátum: 2024. július 22., 6:29
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ez vagány. Kellene a flottát bővíteni idővel ha jól működik majd a rendszer, elektromos rollerekkel is.

  • User
    Dátum: 2024. július 23., 16:42
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A város egyik legforgalmasabb pontján, a nagy jelzőlámpa környékén egy ilyen bicikliállomás sincs!

  • User
    Dátum: 2024. július 24., 8:25
    ÉRTÉKELÉS: 0

    A December 1 uton (régente Lenin nevét idézi állapotában is) a benzinkút közeli betérő, ha lábficam vagy bokatörés nélkül közlekedhetsz, inkább óvakodj. Addig hátha marad két talicska salak anyag valamelyik bisiklipályából…

  • User
    Dátum: 2024. július 28., 11:53
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Manapság még a koldus is kocsival jár a kukáig is 2 méterre. A Bmwseket Audisokat sem így fogják bringára ültetni sem más luxusautósokat. De a romáknál gondolom népszerű lesz. Hiába a Gps mert a kereket le tudják attól lopni meg a kormány, ülés, egyéb részeket. Külföldön is ezt csinálták a romák. A vázat meg beledobták a folyóba, amibe a víz befolyván behalt a Gps és két nap múlva kivették azt is. Vagy helyben kiszerelték és mindenestől vihették a bringát. Ne nekem legyen igazam de erre jobb előre felkészülni.