Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Keresik a kutyamenhely új működtetőjét Sepsiszentgyörgyön

Keresik a kutyamenhely új működtetőjét Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Egy törvénymódosítás nyomán a városi köztisztasági vállalat (Tega Rt.) már nem tarthatja fenn tovább a sepsiszentgyörgyi kutyamenhelyet, melyet 2014-ben vett át, ezért annak új működtetőjét keresi a város.

Hirdetés
Hirdetés

Mivel a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) már nem újítja meg a Tega licencét a kutyamenhely működtetésére, az önkormányzathoz tartozó vállalat az önkormányzathoz fordult, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a szolgáltatásra vonatkozó szerződést.

Ez az utolsó olyan létesítmény, amelyről lemond a Tega, korábban a köztemető és a központi piac működtetését is át kellett adnia. Utóbbit szintén a város saját cége, az Urban Locato vette át, de a kutyamenhely esetében muszáj közbeszerzési eljárással megkeresni az új szolgáltatót – mondta el lapunknak Tóth-Birtan Csaba.

Amíg meglesz a közbeszerzés nyertese, addig még a Tega látja el a kutyamenhely fenntartását. Egy civil szervezet már jelezte ezirányú érdekeltségét.

Az új működtetőnek való átadás előtt a város tervezi a kutyamenhely bővítését 850 négyzetméterrel, így a zsúfolásig telt menhelyen levő ebeket viszonylag tágasabb térben lehet elhelyezni. Jelenleg 140 fős a létesítmény kapacitása, azonban ennél több kutyát is elhelyeztek ott. Az alpolgármester szerint azonban bármilyen fájó, egy adott ponton szükséges lesz a beteg vagy régóta gazdára nem lelő kutyák elaltatása, hiszen nem bővíthető korlátlanul a menhely befogadóképessége.

A város nemrégiben elindította ivartalanítási programját is, amelyhez 50 ezer lejes büdzsét rendelt hozzá, de mivel elsősorban a kóbor kutyák miatt van a fölösleges szaporulat, és főleg a város roma negyedében, az Őrkőn, először rá kell bírni a ott lakókat, hogy vállalják fel a tulajdonosi minőséget. A város ugyanis csak akkor finanszírozhatja az ivartalanítást, ha a kutyának van gazdája.

Fotó: TEGA Rt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. szeptember 2., 17:53
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Kis jóindulattal meg lehet oldani, az utcán élő , nem agresszív vagy beteg kutyát , lehetne sterilizaltatni, majd vissza engedni oda ahol élt. A tanács hozhatna egy határozatot miszerint az utcán talált gazdátlan ebet automatikusan sterilizaljak anélkül, hogy keresnék kitől jár ki az utcára. Persze lehetne kihelyezni etetőket és vizet, úgy ahogy Törökországban is csinálják. Így nem lenne zsúfolt a menhely , nem kellene megölni őket csak azért mert senkinek sem kellettek. Végül is nem az ő hibájuk,hogy az életük nem pedigrees. Attól még szerethető kedves állatok. Egy közösség civilizációs szintjét az is adja hogyan bánik az állataival. Vannak városok az orszagban ahol ügyesen meg tudták oldani és mások akik nem is akarták. Minden akarat és hozzá állás kérdése.Palyazni is lehet támogatásért.