Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ódzkodnak az illetékesek megadni az engedélyt a medve kilövésére

Ódzkodnak az illetékesek megadni az engedélyt a medve kilövésére Kovászna megye

Átiratban közölte egy hete a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatója a vadászegyesületek vezetőivel, hogy amíg pontosítják a medvékkel kapcsolatban megállapított, megelőzési és beavatkozási kvótákban leszögezett egyedek kilövésére vonatkozó engedélyek kiadásának módját, elhalasztják azok kiadását. Mikorra várható, hogy történik valami konkrét intézkedés?

Hirdetés
Hirdetés

A helyzet tisztázása érdekében lapunk felkereste Neagu Gheorghet, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatóját. Tőle tudjuk, hogy a napokban beszélt minisztériumi fölötteseivel, akik megígérték, hogy „készülnek a papírok”, vagyis értelmezésében napokon belül meglesz az engedélyek kiadására vonatkozó útmutatás. Addig viszont ódzkodnak a jóváhagyások kiadásától, mert „történjen egy reklamáció, ami nem jó helyre megy és olyan ellenőrzések jönnek, hogy hibát találhatnak”. Más megyebeli kollégái is hasonló helyzetben vannak, tette hozzá Neagu.

Tartanak a feljelentésektől

Úgy tűnik, az intézmények tartanak a civil szervezetek nyomására történő intézkedésektől, és szemük előtt lebeg az az elrettentő példa is, amikor az ellen a vadőr ellen is bűnügyi eljárást indítottak a hatóságok, aki júliusban a Bucsecs-hegységben kilőtte a turistalányt szétszaggató medvét. „De nyugalom, az év végéig van még 4 hónap, van még idő kiváltani az engedélyeket, azok pedig 60 napig érvényesek. Különben is eddig csak két kilövési kérelem érkezett, nem tolonganak a jóváhagyásokért” – fogalmazott az igazgató.

Hiába a nyugtatás, az érintetteken nem segítenek a szavak. Bodok község elöljárója, Fodor István polgármesterként és a bodoki vadászegyesület elnökeként is úgy látja, hogy Romániában „a törvény nem törvény”, és hiába jelent meg az a Hivatalos Közlönyben, nem merik alkalmazni. Az illetékesek arra hivatkoznak, hogy a Román Tudományos Akadémia véleményezése is szükséges ahhoz, hogy kiadják a jóváhagyást, pedig a törvény úgy fogalmaz, hogy az egy „vélemény”, a jogszabály anélkül is érvényesíthető.

Kovászna megyében az idei évre 54 medve kilövését engedélyezi a törvény, országos szinten összesen 426 medve lőheti ki a megelőzési kvóta és 55 a beavatkozási kvóta keretében. A túlszaporodás mértékét tekintve ez alig változtat a jelenlegi helyzeten, ennél sokkal több medvét lenne szükséges kilőni – vélekednek az intézményvezetők, polgármesterek és vadászati szakemberek.

Képünk illusztráció.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. szeptember 4., 19:09
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Aki nem mer a torveny szerint se cselekedni az alljon felre es adja at a helyet, mert rengeteg artatlan ember es allat irhato mar a medvek szamlajara.