Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Keresztény-havason gyülekeznek a városiasodó medvék

Keresztény-havason gyülekeznek a városiasodó medvék Románia

Mircea Fechet, Románia környezetvédelmi minisztere egyik legutóbbi nyilatkozatában megerősítette, hogy Brassó megyében, Felsőtömös övezetében, a Keresztény-havas hegytömb elkülönített részében a szakértők év végéig egy különleges medve-menhelyet alakítanak ki. A 68 hektáros létesítmény 10 millió euróba kerül.

Hirdetés
Hirdetés

Körülbelül száz olyan medve és bocs kerülhet majd oda, amelyek a települések szeméttárolóinál kutakodva, lakóházakba, gazdaságokba behatolva kerestek, keresnek táplálékot. A miniszter elmondása szerint a felsőtömösi rezervátumnál a gondnokság arra is vigyáz majd, hogy az állatok ne találkozzanak emberrel, így az etetést különleges adagolókkal – sodronyokkal, drónokkal – oldják meg, a személyzetnek nem kell a rezervátumba behatolnia, vagy a kerítés közelében mozognia.

A szakirodalomban visszavadításként is emlegetett módszerrel lehetőség adódhat arra is, hogy a felnövő, megerősödő bocsokat valamikor szabadon engedjék. A kijelölt terület a Kronstadt (Brassó) Erdészeti Hivatal gondnokságába tartozik, a beruházás költségei (kerítés, térfigyelő kamerák, drónok, távolsági etetők stb.) megközelítik a 10 millió eurót.

A Felsőtömös övezetébe tervezett rezervátumhoz hasonló 2005 óta működik már Zernyest közelében, közel 70 hektáron. Számítások alapján ott egyszerre legfeljebb 123 medve részére tudnak megfelelő életteret biztosítani.

Az állatvédők többször is kérték, javasolták, hogy a kilövések, végleges elaltatások helyett rezervátumokba kell költöztetni az emberi lakókörnyezetbe gyakran bejáró, „urbanizálódó” bundásokat. Románia erdeiben a legóvatosabb becslések szerint is legalább 7000 medve él, és egyre többször veszélyeztetik emberek életét.

Fotó: Kocsis Károly

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás