Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyv a transzilvanizmusról

Könyv a transzilvanizmusról Kultúra

Transzilvanizmus témájú kötetet mutatnak be szeptember 27-én, pénteken 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla-termében. Az esemény keretében ugyanakkor kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül.

Hirdetés
Hirdetés

A TRANSZILVANIZMUS. Eszmék, korok, változatok című kötet bemutatóját és az azt követő kerekasztal-beszélgetést többek között a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Székely Nemzeti Múzeum szervezi, és utóbbi intézmény Bartók Béla-termében kerítenek rá sort pénteken 18 órától, ahol a kiadvány kedvezményes megvásárlására is lehetőség nyílik. Az eseményen jelen lesz a könyv ötletgazdája, szerkesztője, Boka László irodalomtörténész, a budapesti Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, valamint Dávid Gyula irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő. A megjelenteket a szervezők részéről Vargha Mihály múzeumigazgató és Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője köszönti.

A transzilvanizmus, mint szellemiautonómia-formák gyökerei a Kós Károly által 1921-ben szervezett Erdélyi Magyar Néppárt politikai programjáig nyúlnak vissza, amely később – Balogh Edgár megfogalmazásával élve – „irodalmivá szelídült”. Amint a bemutatandó kötet fülszövegében olvasható, a közölt tanulmányok hézagpótló módon mutatnak rá a legfőbb, legjelentősebb tendenciákra. Az egyes szerzők – történészek, eszmetörténészek, irodalom- és sajtótörténészek, művészettörténészek és politikai pályát kipróbáló költők – akár egymással polemizálva fejtik ki véleményüket, összegzik az egyes alterületekről ma tudható ismereteket hosszabb-rövidebb írásaikban.

Fotó: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás