Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

500 lejünk bánhatja, ha az utcán sörözünk

500 lejünk bánhatja, ha az utcán sörözünk Kovászna megye

Nyilvános alkoholfogyasztás miatt idén még nem állított ki jegyzőkönyvet a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség, ellenben 2023-ban 16 esetben jártak el: négyszer írásba figyelmeztettek, és 12 bírságot róttak ki.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1991. évi 61-es számú törvény értelmében Romániában, közterületen tilos az alkoholfogyasztás. A tiltólistán közutak, parkok, stadionok és sportpályák, kulturális intézmények – külön kiemelten színházak –, üzletek és hasonló gazdásági egységek szerepelnek, valamint minden tömegközlekedési eszköz, buszpályaudvar, vasútállomás és repülőtér, legyenek azok állami vagy magántulajdonban.

Ezeken a nyilvános helyeken alkoholt csak olyan külön kijelölt területeken lehet fogyasztani, amelyeket a helyszínek vezetősége határoz meg. Ez lényegében annyit jelent, hogy kivételt képeznek turisztikai vendéglátóhelyek, mint például éttermek, bárok és diszkók. Az említett kivételek nyilván nem vonatkoznak a kiskorúakra, hiszen 18. életévüket be nem töltöttek számára alkoholfogyasztás mindenütt tilos.

Hadnagy István, a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség vezetője ehhez annyi pontosítást fűz hozzá, hogy ha valaki spiccesen, vagy akár részegen közlekedik az utcán, még nem büntetendő. „A helyzet akkor változik, ha a megbontott szeszesitalos üveg van az illetőnél, és ehhez nem föltétlenül kell ittasnak is lennie” – magyarázza.

Amennyiben valaki józanul, a kezében egy fél üveg itallal megy valamerre, nyilván nem büntetendő, azonban ha például egy padon ül, kezében a megbontott sörrel, az már legalább magyarázatot igényel, és adott esetben akár 500 lejjel is bírságolható.

„A körülményeket vesszük figyelembe: ha egyértelmű, hogy az illető fogyasztotta is a nála lévő italt, az kihágásnak minősül. A fenti példát tovább boncolgatva: ha valaki máshol részegedett meg, és úgy ül a padon, az nem büntetendő, de ha ott helyben ül egy megbontott üveg itallal. részegen, akkor elég egyértelmű, hogy nem sétálni indult. Természetesen bejelentésekre is kiszállnak a kollégák, minden esetet kivizsgálunk, azt javaslom, hogy akinek panasza van, hívja a 0800 800 767-es zöldszámot, vagy írjon Whatsappon a 0739 886 992-es számra” – tanácsolja a helyi rendőrség vezetője.

Romániában az ittas állapotot tehát nem büntetik akkor sem, ha az illető közterületen tántorog. Amennyiben viszont ittasan rend- és csendháborítást követ el, ezért már felelősségre vonható.

Fotó: Kocsis Károly

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. október 3., 16:56
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Ha nem érik tetten , S tanú nincs , az már visszaélés.Ülhet 3 napig màmoroson egy megbontott sörnél S legyen alkoholos .mert a 0,00 nem büntetendő.Hogy részeg vagy ittas azt miből állapítja meg egy rendőr?

  • User
    Dátum: 2024. október 3., 16:45
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Gondoltam feltaláltátok a spanyolviaszt! ’91 óta van rá törvény, hiába!
    89 előtt nem sok elvtárs hőbörgött részegen az utcákon!
    Most több a kóbor 2lábú, mind az eb! Hangosak, bűdösek, a büntetést ha kapnak is a fehérekkel fizettetik!