Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Amikor házhoz is lehet mesét rendelni

Amikor házhoz is lehet mesét rendelni Kultúra

A programhelyszínek szempontjából főként Benedek Elek szőlőföldjére, Háromszékre helyezi a hangsúlyt a kilencedik kiadásához érkező, szeptember 23-a és október 3-a között zajló Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál, de több megyében lesznek programok.

Hirdetés
Hirdetés

A Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált a Székelyföldön élő oktató-nevelő szakma, az értelmiségiek, szülők és vállalkozók igénye hívta életre 2016-ban. Méltó folytatója kíván lenni Elek apó munkásságának a mesék éltető erejének népszerűsítésében, mi több, a mesék „üzeneteinek” átadásában is. A fő helyszín Kovászna megye, de Csíkszeredában, Csíkszentdomokoson, Brassóban, sőt – a fesztivál nevére némileg rácáfolva – Nagyváradon is lesznek programok.

Az olvasóvá nevelésre alkalmas rendezvény által közvetített értékrend, amit a népmesék több száz éves bölcsessége hordoz, nemcsak szórakoztat, feszültséget, szorongást old és üdít, hanem a világban létező összes emberi problémára megoldást kínál – vallja a szervező Tipe Tupa Egyesület vezetője, Szabó Enikő meseterapeuta. Ráadásul a résztvevők megismerik saját anyanyelvi kultúrájuk eddig talán számukra rejtett oldalát, bővül a szókincsük, és késztetést kapnak a mesehallgatásra. A szervezők az élőszavas mesélés meggyökereztetését, az anyanyelvi kultúra ápolását, az olvasóvá nevelést, a közösségépítést és a lelki egészség fenntartását tekintik fő célkitűzésüknek.

Kádár Annamária és Szabó Enikő. Fotó: Szabó Enikő személyes archívuma

Kamaszok fókuszban

Idén a szeretetnyelvek és különösen az elismerő szavak témáját járják körül helyi és nemzetközi szakértőkkel. Elsősorban a kamaszok állnak a figyelem fókuszában, de természetesen kisgyerekekhez és felnőttekhez is szól a fesztivál. Az élőszavas mesélések mellett szakmai műhelymunkák, képzések, előadások során sajátíthatják el a szülők, pedagógusok, mesemondók, könyvtárosok, pszichológusok a mesemondás csínját-bínját, illetve jótékony hatásait. Tavaly mintegy 3500 gyerek és felnőtt vett részt a programjaikon – tudtuk meg Szabó Enikőtől.

Az idei kiadásra a magyarországi szakemberek közül Klitsie-Szabad Boglárka és dr. Zalka Csenge Virág mesemondók, dr. Boldizsár Ildikó és Élő Fruzsina meseterapeuták, valamint Mészáros Piró addiktológus, mese- és művészetterapeuta fogadta el a meghívást; itthonról dr. Kádár Annamária mesepszichológus, Csavar-Mátis Katalin és Szabó Meca meseterapeuták, Rotundu Cojocaru Mirela, Bedőházi Beáta, Magda Raluca Minoiu mesemondók, valamint Demeter Éva és Bajzáth Mária mesepedagógusok. Ugyanakkor Szabó Enikő is értekezik az alkotó-fejlesztő mesékről A szívemből énekelek címmel, és A vasfejű farkas meseműhelyt is ő vezeti.

Idén is lesz Meseláng

A fesztivál egyik érdekes színfoltját képezi a meserendelés (Házhoz megy a mese), amivel óvodás és iskolás csoportok élhetnek, csakhogy igyekezni kell, mert a programokra szánt idősáv kezd betelni, de például Demeter Éva A telhetetlen hernyócska című interaktív bábjátékára még lehet jelentkezni. Dr. Boldizsár Ildikó, Klitsie-Szabad Boglárka és dr. Zalka Csenge Virág előadásai helyszínéül a Bod Péter Megyei Könyvtár szolgál szeptember 24-én és 25-én 18 órától, szeptember 30-án, a magyar népmese napján pedig 17 órától. Emellett dr. Boldizsár Ildikó a kézdivásárhelyi Vigadóban (szeptember 25., 19 óra) és Csíkszeredában (szeptember 25., 16 óra, Szakszervezetek Művelődési Háza) is tart előadást, dr. Kádár Annamária pedig Kovásznán október 2-án.

Szabó Enikő ezúttal műhelymunkát is vezet. Fotó: Szabó Enikő személyes archívuma

„Hozz magaddal te is egy mesét, egy történetet! Meséld el magad, vagy csak hallgass meg néhány jó sztorit jó társaságban!” mottóval idén is meghirdetik a Meseláng című közösségi mesemondást: szeptember 24-én 20 órától a sepsiszentgyörgyi Park Hotel kertjébe, szeptember 25-én 20.30-tól a kézdivásárhelyi Lecsóházba, szeptember 30-án 20.30-tól pedig az ugyancsak sepsiszentgyörgyi Izabella Butique Hotel teraszára. Az ezeken való részvétel természetesen ingyenes, a gyerekek szüleinek 10 lejébe kerül a „házhoz” hívott mese, míg az előadásokra 25-50 lejes belépőt kell váltani.

A mesefesztivál keretében képzéseket is szerveznek online vagy fizikai jelenléttel, többnyire Sepsiszentgyörgyön, de Mészáros Piró Függők családi mintázata és a sorsfordítás lehetőségei meseterápiával című workshopja Csíkszeredában zajlik. A részletes program az esemény Facebook-oldalán is böngészhető.

Fotó: Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük