Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ellenfény csodás természete

Az ellenfény csodás természete Kultúra

A tavalyihoz hasonlóan idén is online térbe kényszerült a Vadon Egyesület által szervezett Transnatura nemzetközi természetfotó-pályázat díjkiosztója és kiállítás-megnyitója. Idén 12 ország 33 versenyzőjének 206 fotója mérettetett meg, és bár mindig nagyon látványos a termés, most az immár nyolcéves verseny egyik legizgalmasabb anyagát bírálhatta el a zsűri.

Hirdetés
Hirdetés

A verseny mindig két kategóriában zajlik: a nyílt kategóriában a szabadon választott témával kicsit könnyebb a dolga a fotósoknak, idén azonban a nagyobb kihívást az ellenfényben készített fotók jelentették. A zsűriben Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, Daróczi Csaba magyarországi természetfotós és Magdó István, a MAFOSZ (Magyar Fotóművészek Világszövetsége) erdélyi alelnöke vett részt.

Mint Magdó István a kiállítás méltatásakor fogalmazott, a művészet egyik definíciója a kommunikáció minősége. De a kommunikációhoz kell egy csatorna, amelyen eljut a valamit közölni óhajtó művésztől az üzenet a befogadóhoz, akit érdekel ez az üzenet – ha pedig ez utóbbi hiányzik, nincs művészet sem.

Idén a nyílt kategória három első helyét kínai fotóművészek nyerték el: Gong Baoli, Liao Shiqing és Hu Qiusheng, az Ellenfényben szekcióban a sorrend: Szűcs Boldizsár (Magyarország), Szakolczai Krisztina (Magyarország), Piesiak Matheusz (Lengyelország).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás