Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hírét viszik a székely kultúrának

Hírét viszik a székely kultúrának Kultúra

A budapesti Néprajzi Múzeumban mutatkozik be a Székelyek című tárlat október közepén. Kovászna, Hargita és Maros megyéből összesen tíz múzeum járul hozzá a nagyszabású kiállításhoz, amelyen különleges, az anyaországban soha nem látott tárgyakat is meg lehet majd nézni, mint a csernátoni székelykapu, a Fordson traktor, vagy éppen a borvizes szekér.

Hirdetés
Hirdetés

A budapesti Néprajzi Múzeum városligeti főépületében helyet kapó, október 15-én nyíló kiállítás a történelmi Székelyföld sokszínűségét jeleníti meg, nem is akárhogy: a tárlatot tematikákra osztják, így például külön egységet szentelnek a csíksomlyói búcsúnak, a székely viseletnek, gazdálkodásnak, táplálkozásnak.

A Székely Nemzeti Múzeum bejelentése szerint a 700 négyzetméter alapfelületen nyíló tárlat több mint 300 műtárgyat, gazdag archívumi és kutatási fotóanyagot, jelentős mozgóképes és hangzó tartalmakat vonult fel látványos installáció keretében. Mindez tíz neves múzeum segítségével valósul meg.

Mindenki hozzáadott

A sepsiszentgyörgyi székhelyű Székely Nemzeti Múzeum oroszlánrészt vállalt a projektben, a tárlat anyagának egyharmada ugyanis saját gyűjteményükből került ki. Mi több, a kiállítás főkurátora dr. Kinda István néprajzkutató lesz. A csernátoni Haszmann Pál Múzeum húsz néprajzi tárggyal, valamint egy saját műhelyükben készült, Bagoly Zoltán fafaragó által készített székelykapuval járult hozzá a tárlathoz. A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum műtárgyait, köztük néhány mestergerendát, és egy céhes ládát is, ugyanakkor a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum kincseit is meg lehet majd tekinteni.

A Csíki Székely Múzeum gyűjteményéből harminc különböző értékes darab került Budapestre, nagyrészt népi bútordarabokat, kerámiákat, továbbá Nagy Imre Ebéd című festményét is. A tárlat színeit Hargita megye képviseletében gyarapítja a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum és a székelykeresztúri Molnár István Múzeum, de a Maros Megyei Múzeum és a Havadtői Néprajzi Múzeum is hozzájárult a kiállításhoz.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás