Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szentléleken az El van bütülve

Szentléleken az El van bütülve Kultúra

Szeptember 28-án Salamon Ferenc El van bütülve című, háromszéki szólásokat és kifejezéseket tartalmazó gyűjteményének harmadik kiadása került bemutatásra Kézdiszentléleken a nemrég alakult fapados kiskönyvtárban, amely a Kultúrpincében talált helyet.

A kiskönyvtár rövid bemutatását követően a szerző eddigi pályafutásának fontos pillanatairól kaptak információt az érdeklődők.

A szerző a maga humorával emelt ki és magyarázott el néhány olyan állandó kifejezést a gyűjteményéből, amely néprajzi, irodalmi és földrajzi vonatkozás tekintetében egyaránt színes volt. Többek közt szó esett a címben szereplő bütü szó magyarázatára is, szólásban használva az El van bütülve jelenthet tájegységenként mást és mást. Míg  Felső-Háromszéken a dolog jó elvégeztét, addig Edővidéken épp az ellentétjét,  a dolog elrontását jelenti.

Ezen kívül rengeteg Kézdiszentlélekkel kapcsolatos szólást kiemelt, mint: Nem járt a Tanorokon küjjel,  Kinyomná öt baniért a kecskét a Perkőre stb., néhány közülük a vendégek számára is újdonság volt. De a  kisközönség jelezte, hogy egyes  szólások természetesek előttük is, hiszen a hétköznapi nyelvezetben ők is használják, vagy gyakran hallják.

Hirdetés
Hirdetés

A szerző kiemelte, hogy az állandó szókapcsolatokat pontosan, ugyanúgy kell használjuk, mint eredeti formájukban: nem másítható meg az. Leszögeződött, hogy ízes, édes anyanyelvünk megmaradását és tegyük hozzá önazonosságunk erősítését nagyban szolgálja, ha beépítjük ezeket szóhasználatainkba és továbbadjuk őket.

Külön segítséget nyújt az olvasó számára, hogy nagyon szépen tematikus csoportokba van  rendezve a gyűjtemény, magyarázatokkal ellátva. A több mint kétezer nyelvi fordulat a nemzeti közösségünk szellemi örökségét véli  szolgálni.

Külön érdekesség számba megy, hogy e gyűjtemény több mint negyven helyen végzett tudatos kutatási-gyűjtési folyamat eredménye, valamint száz bemutatót is megért ez a könyv a harmadik kiadással együttvéve.

A szerző reményei és tervei közé tartozik egy Székelyföldre kiterjedő gyűjtemény összeállítása, amely több eziránt érdeklődő kutató bevonásával készülne el.

Hodor Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük