Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Osonó évértékelő – 2021 számokban

Osonó évértékelő – 2021 számokban Kultúra

Az idei évben a koronavírus járvány okozta nehézségek és bizonytalanságok miatt, a társulat tevékenysége főként a fiatalok és felnőttek számára szervezett műhelyfoglalkozásokra, képzésekre és táborokra korlátozódott, amelyek négy országban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában valósultak meg.

Hirdetés
Hirdetés

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely a múlt évben 146 kulturális, oktatási és szociális eseményt hozott létre közel két és fél ezer résztvevő számára, és 40.700 euróból gazdálkodott. Ennek az összegnek közel 70 százalékát magyarországi, romániai és nemzetközi pályázati források teszik ki, a társulat előadásokból és képzésekből származó saját jövedelme az évi költségvetés egynegyedét képezte.

Az elmúlt évben az Osonó 125 műhelyfoglalkozás és 11 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Mindezek mellett 10 kulturális eseményt hozott létre, és egy fontos díjban is részesült, hiszen a Közép-Európa legnagyobb szemléjén, a Kaposváron megrendezett XX. Jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztiválon, versfilm-kategóriában a társulat Magamban bíztam című kísérleti versfilmje második díjban részesült.

Az Osonó, amely tevékenységének 55 százaléka magyarországi, 34 százaléka romániai és 11 százaléka nemzetközi helyszíneken zajlott, folytatta a jó együttműködést a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel közösen szervezi meg immár kilenc éve a csoportvezető- és pedagógusképzést, valamint az interetnikai drámatábort. A közös partnerség tevékenységi köre az idén kiegészült a színházi táborral. Szintén folytatódott a több mint két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a Plugor Sándor Művészeti Líceummal is.

A 2022-es évet az Osonó két vajdasági pedagógusképzéssel kezdi, aztán több ifjúsági és oktatási projektre kerül sor. Februárra várható annak az osztálytermi és színházi előadásnak a megszületése, amelyben Mucha Oszkár fogja megszólaltatni József Attila szövegeit. Mindezek mellett, a már elnyert pályázati támogatások azt mutatják, hogy több nemzetközi és budapesti projekt vár az Osonó Színházműhelyre, amely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás