Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

RÖVIDEN

Hitel a gazdáknak
A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) már most kibocsátja azt a bizonylatot, amellyel igazolják a gazdák, hogy benyújtották a kérvényt a földalapú, a visszaosztott, valamint az ökológiai gazdálkodás támogatására. Az APIA és a pénzügyi intézmények közötti egyezmény alapján a farmerek előnyös feltételekkel hitelt vehetnek fel, amiből a támogatás folyósításáig finanszírozhatják a tavaszi mezőgazdasági munkálatok költségeit. Az érintett gazdák költségeik 90%-át hitelezhetik meg az APIA által kibocsátott igazolás alapján. A kölcsönért a vidékfejlesztési hitelalapok garantálnak. Az így felvett hitelek kamata nem lehet több, mint 2%-a a bankközi, lejben kiszámított hitelkeretnek. 

Változó szabályok
Március 22-től kezdődően a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban fekvő betegek számára már nem lesz lehetséges a kapunál hagyni a csomagokat – tájékoztat az egészségügyi intézmény. A jövőben a különböző csomagokat, élelmiszereket a rokonok személyesen adhatják át a beutaltaknak, látogatásuk során. A kórházban a látogatások hétfőn, szerdán és pénteken vannak, a Covid–19 részlegen pedig a hét minden munkanapján, előzetes egyeztetés alapján. 

Előadás gazdálkodóknak
Az egekbe szökött a műtrágya ára, nagyon sok gazda nem tudja megengedni magának az optimális tápanyag-utánpótlást. Erre ad megoldást az Agro.bio Kft. több mint két évtizede kifejlesztett baktériumos technológiája, amely által a környezetünkben, a levegőben megtalálható nitrogén hasznosítható a növények tápanyagaként. Ezzel a módszerrel a tápanyag-utánpótlási költségek a műtrágyához képest jelentősen csökkenthetőek. Erről a témáról tart előadást Daoda Zoltán szakmai igazgató a következő helyszíneken: március 25-én 9 órakor a Sapientia EMTE akadémiai közösségének, 10 órakor pedig az egyetem A205-ös termében, szintén 25-én 18 órakor Kézdiszentléleken, a községháza gyűléstermében. A részvételi szándékot kérik a 0723.154.845-ös telefonszámon vagy a falugazdászoknál jelezni. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás