Hirmondo

László Dávid édenkertje

László Dávid édenkertje

A kézdiszentkereszti László Dáviddal már korábban is készítettünk interjút a tájképfestés iránti szenvedélyéről, azonban időközben kiderült, hogy nemcsak gyönyörűen alkot, hanem kertészkedéssel, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik, ami, valljuk be, nem minden tizenhat évesre jellemző, ráadásul mindezt nagy alázattal végzi. A különleges virá­gok mellett hullámos papagájok, zebrapintyek és japán fürjek is színesítik az udvarát, melyet folyamatosan csinosít.

Hirdetés
Hirdetés

– Tizenhat éves vagy, most mész 11. osztályba, de saját virágoskerted van, emellett zöldségeket is termelsz. Ami nem jellemző korosztályodra. Mikor kezdtél el kertészkedni, és minek a hatására? 

– Már kiskoromban érdekelt a kertészkedés, de komolyabban csak pár éve tevékenykedek a kertemben. Mindig segítettem a szüleimnek gyomlálni, kapálni, idővel ez több lett, mint munka, rájöttem, hogy szeretem ezt csinálni. Így lett egy kis fóliaházam, és azóta gondozom, csinosítom a kertem.

– Mi az első emléked, ami a kertészkedéshez fűződik?

– Egy kaktuszhajtással kezdődött az egész. Azóta úgymond megfertőzött a kaktuszok és pozsgások világa. Nagyon sok kaktuszt és pozsgás növényt kaptam kaktuszgyűjtő ismerősöktől, és így lassan én is gyűjtő lettem. Jelenleg több száz darabot számláló gyűjteményem van.

– Milyen virágok találhatóak meg a kertedben? Mi az, ami biztos nem hiányozhat?

– Nagyon sok növényem van, mivel mindig szerzek be újabb és újabb fajtákat. Nagyon szeretem a mediterrán növényeket, ezért nem hiányozhatnak a kertből, de emellett a fák és cserjék sem, mivel próbálok egy olyan kertet kialakítani, amely élőhelyet ad a madaraknak és más előlényeknek egyaránt. Számomra ez egy fontos cél.

– Miért pont a mediterrán növények a kedvenceid?

– Mert nálunk nem megszokottak, ezért különlegesebbé teszik a kertet, viszont a fák sem hiányozhatnak, mert otthont adnak a madaraknak, amelyek nagyon fontosok egy kertben. Természetesen vannak ritka növényeim, amit itt kiemelnék az az indiai lótusz, a finger lime, vagy a fagyálló kaktuszok, a lithopsok, amelyeket élő kavicsoknak neveznek.

– Az eredményből ítélve, rengeteg időt és energiát fektetsz a kerted ápolásába. Mit ad számodra ez a
tevékenység, hiszen a veled egyidősek inkább buliznak, edzenek, fociznak, vagy az online térben töltik el az időt?

– A kertészkedés számomra megnyugvást ad, ezért a legtöbb időmet a kertben töltöm, de minden növény meghálálja a sok munkát, és egy gyönyörű látványt nyújtanak. Biztatnék minden fiatalt, hogy ők is ültessenek fákat, tegyék szebbé a környezetüket, töltsenek több időt a természetben, és örüljenek az apró dolgoknak, a saját terméseknek, mert ezzel is hozzájárulnak egy szebb jövőhöz.

– A virágok ápolása mellett a zöldségek és gyümölcsök termesztésével is foglalatoskodsz. Számodra melyek azok a zöldségek, amelyek nélkül nem létezhet tökéletes veteményes?

– Úgy gondolom, hogy egy kertbe minden olyan zöldséget el kell ültetni, amire a konyhában szükségünk van. A konyhakertben is szeretem a színességet, ezért mindig van ott is egy sor virág, ami nagyon jó a méheknek és lepkéknek.

– A házinál nincs jobb. Te mit tapasztaltál, milyen azokból az alapanyagokból főzni, amelyeket magunk
termelünk meg? Gondolom, édesanyád örül neki.

– Ez teljes mértékben így van, a házi dolgoknál nincs jobb, teljesen más az ízük, mert azzal a tudattal fogyasztjuk, hogy ezt mi termeltük, a mi munkánk gyümölcse. A mi kertünk teljesen vegyszermentes, ezért bátran fogyaszthatjuk az itt termett zöldségeket.

– Fürjeket és galambokat nevelsz, de vannak papagájaid is. Honnan ez a sokszínűség?

– Az állatvilág is nagyon érdekel, leginkább a kisállatok és madarak. Az állatállományomat is mindig bővítem, jelenleg vannak hullámos papagájaim, zebrapintyeim és japán fürjeim is, de hamarosan pár új madár érkezik.

 

– És ha ez a sok minden még nem lenne elég, gyönyörűen festesz. Milyen terveid vannak a közeli jövőben, akár a kertépítéssel, akár az élet más területén?

– Nekem a fő célom a kertészet marad, minden más mellett. Jelenleg úgy gondolom, hogy ez a legjobb út számomra, de nem árt az, ha valaki több minden iránt érdeklődik, és tartalékban vannak más tervei is.

– Milyen más tervekre gondolsz?

– Mondjuk, a művészeti egyetemre. De szerencsére a döntést nem most kell meghoznom…

Hozzászólások