Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Kaptár dokumentumfilm-szemle királynői

A Kaptár dokumentumfilm-szemle királynői Kultúra

A hétvégén stílszerűen saját közegében, a moziban tartották meg a harmadik alkalommal meghirdetett Kaptár dokumentumfilm-szemle díjátadóját, amelyen Barta Ágnes és Kacsó Sándor Két keréken Erdővidéken című alkotása vitte el a pálmát.

Hirdetés
Hirdetés

A szemlére beérkezett alkotásokat a Kovászna Megyei Művelődési Központ által megszervezett XIII. Székelyföld Napok keretében eddig több faluban levetítették, s ily módon azoknak sokszor sikerült ember és ember, település és település között hidakat építeni, értékelte Vargyasi Levente, a program ötletgazdája, szervezője. A filmszemlére 29 film érkezett be, ezekből több településen mintegy 40 alkalommal vetítettek a szervezők.

A díjátadót megnyitó Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója elmondta, annak ellenére, hogy az alkotások néha vidéken készülnek, tehát hazaérnek, amikor kistelepüléseken vetítik őket, nagy sikert aratnak és nemcsak a moziélmény miatt. Ha a vetítések után az alkotók ottmaradtak beszélgetni, előfordul, hogy ezek a beszélgetések tovább tartanak, mint maguk a filmek. Ezt egészítette ki Vargyasi azzal, hogy a filmek bizonyos régiók krónikáit is megírják, ugyanakkor természeti értékeket, néphagyományokat népszerűsítenek.

A zsűrit alkotó Buglya Sándor és Péterffy András – mindketten Balázs Béla-díjas filmrendezők – egy videoüzenetben juttatták el értékelésüket a szervezőkhöz, a másfél órás felvételből a díjátadón csak a nyertes alkotásokra vonatkozó részt játszották be. A nyertes alkotás a Két keréken Erdővidéken című film lett (Bartha Ágnes és Kacsó Sándor), mely egy „nagy pedagógiai mutatványról” szól: ennél indirektebben és direktebben nevelni kevés alkotás tud, hangzott el, ugyanakkor egy profin megalkotott, jó intonációjú dokumentumfilmről beszélünk, amely „nézeti magát”.

Második díjas Szabó Attila Egy Isten, két nemzet című, „agyafúrtan összerakott műve”, amely a történelembe ágyazottan érinti többször is a román-magyar viszonyt: egy szekus tiszt és egy székely leány házasságából származó gyerek identitásválasztását mutatja be. A harmadik díjat László Barna Isteni kéz című filmje érdemelte ki. Egy megrendítő történet áll a középpontjában: a szászcsávási zenésznek, Csángálónak Parkinson-kórja miatt le kell mondania arról, hogy a bandában zenéljen. Végül Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője az intézmény különdíját adta át Kató Zsoltnak, aki arról forgatott filmet Napló Sepsikőröspatakról – Egy lólopás története címmel, hogyan tanítja Kálnoky Anna grófnő a mélyszegénységben élő roma gyerekeket lovagolni, ambíciót, célt adva nekik.

Fotó: Klárik Loránd

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás