Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Másfél millió euróból újítják fel a Molnár Józsiás parkot

Másfél millió euróból újítják fel a Molnár Józsiás parkot Kovászna megye

A kézdivásárhelyi Molnár Józsiás parkban aszfaltozták a járdákat, felavatták a névadó szobrát és egy átfogó projekt keretében a jövőben teljesen felújítják a város „frissítőházát”, ahogy Szilveszter Szabolcs alpolgármester nevezi.

Hirdetés
Hirdetés

Szilveszter Szabolcs alpolgármester a közelmúltban végzett korszerűsítésekről szólt elöljáróban. „A Molnár Józsiás parkban újraaszfaltoztuk a járdafelületet. A cél az volt, hogy a babakocsival is könnyebb legyen közlekedni, emellett a kicsik is zökkenőmentesen kerékpározhassanak, rollerezhessenek” – jegyezte meg. Hozzátette, ez csak a kezdete a felújításnak. Mivel a járda eléggé széles, még idén biciklisávot festenének az aszfaltra, emellett a kis kerékpározók számára közlekedési táblákat szerelnének fel oktatási céllal.

„Szeretnénk élettel megtölteni a parkot, hogy ne csak a tavaly átadott játszótéren legyen nyüzsgés. Sokszor ért kritika az ott tanyázó varjak miatt, ám olykor a mi kezünk is meg van kötve az ügyben. De két »piros zóna« kivételével a park nagy részében nyugodtan lehet sétálni” – hangsúlyozta.

Esővízfelfogó-rendszer és automata öntözés

A jövőben újabb változás várható. „A Molnár Józsás utcai tömbházak, az egykori kertészet irányába is megnyitnánk a parkot. A telekkönyvezés megvan, a régi üvegházakat is lebontották. Miután azt a részt is zöldesítjük, a park a tömbházaktól is megközelíthető lesz” – mondta. A megvalósítás módjáról is szólt az elöljáró. „Van egy másfélmillió eurós pályázatunk kék-zöld infrastruktúra-fejlesztésre, jelenleg egyeztetünk a tervezőkkel. A pályázatnak köszönhetően teljes mértékben a korábban említett rész mellett a park jelenlegi területe is fel lesz újítva. Több növény lesz ültetve, emellett esővízfelfogó-rendszer és automata öntözőberendezés is lesz a parkban” – sorolta, hozzátéve, a felújítást 2026-ig kell elvégezni.

Nem bántják a fákat

Hangsúlyozta, a park fái nem esnek a korszerűsítés áldozatául. „Megvizsgálják az egyes fák állapotát, de nem szeretnénk fákat kivágni, hiszen a Molnár Józsiás park az egyetlen olyan hely a városban, ahol gyönyörű, klaszikus, öreg fák vannak, és ennek köszönhetően a helyet akár frissítőháznak is nevezhetjük, hiszen elképesztő hőmérsékletkülönbséget észlelhetünk, amikor kánikulában bemegyünk oda. Nincs szó arról, hogy kivágnánk ezeket a fákat és csemetéket ültetnénk helyükbe, hiszen azok mondhatni a park védjegye” – érvelt.

Kisebb munkálatokat is végeznek az említett hosszú távú beruházás mellett, egyebek mellett a park közponr felöli bejáratnál levő székelykapura új zsindelyt raknak” – tette hozzá.

Szobrot állítottak Molnár Józsiásnak

A nemrég véget ért városnapok mozzanataként felavatták a névadó Molnár Józsiás szobrát. A Vetró András szobrász által készített bronz mellszobor és a körülötte lévő tér rendezése a helyi CsomóPont Egyesület 2018-as Civil Licit-győztes Téralkotás – Szobrot Molnár Józsiásnak közös erővel című projektjének köszönhetően valósulhatott meg, amint azt Bokor Tibor polgármester is hangsúlyozta beszédében.

Az alkotó Vetró András lapunknak felidézte a szobor útját az ötlettől az avatóünnepségig. Hangsúlyozta, „a taps annak is szól, aki nincs itt”, néhai Incze László múzeumigazgatóra célozva, aki a szobor elkészítését indítványozta. „Miután elkészítettem a szobrot, bepatináztam és jó ideig a Tanácsteremben kapott helyet azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a városatyák szavazzák meg a parkban való elhelyezését. Ám ez végül ifjabb Hodor Levente és Erőss Sándor sikeres pályázatának köszönhetően valósult meg. A civil liciten összegyűlt összegből a székelyudvarhelyi Lázás Imre műhelyében ki lehetett öntetni a szorot” – idézte fel.

Aztán egy sor tényező késleltette a szoborállítást. „Közbejött a Covid, aztán a varjak, majd az aszfaltjavítás jött közbe, eltelt öt év, a szobor meg Hegedűs Ferenc oltalmába kerülve, a Kosztándi Galériában várta a megfelelő alkalmat, ami most jött el” – nyugtázta. Hangsúlyozta, rendkívül elégedett a szobor körüli tér kialakításával is. „Rajzoltam egy térkiképzési tervet, Erőss Sándorék is készítettek egy vázlatot, ám a végeredmény ifjabb Gál Zoltán érdeme, aki nagyszerű, formabontó, merész dolgot tervezett” – hangsúlyozta. A bélafalvi kőüzemben készült talapzat mellett található két gránittömbről elmondta, azokon megtalálható a park területét a településnek adományozó Molnár Józsiás életútja. „Mondhatni edukatív jellege is van a szobornak” – hangsúlyozta.

Hozzátette, ragaszkodott ahhoz, hogy a szobor a főtér felé nézzen. „Egy szobor elhelyezésénél egyik fő szempont ugyanis, hogy messziről vonzza a tekintetet. Érdemes volt kivárni ezt az öt évet. Dicséret illeti a polgármestereket, akik mozgósították a kivitelezőket, és mndenkit aki ilyen gyors és minőségi munkát végzett. Úgy látom, a szobor megtalálta a helyét, és befogadta Kézdivásárhely közössége” – nyugtázta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások