Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az élőknek és a holtaknak is adóztak az Illés-napokon

Az élőknek és a holtaknak is adóztak az Illés-napokon Kovászna megye

 

E hétvégén Illyefalván 24. alkalommal is megtartották a falunapokat, melyek a református templom védőszentjéhez, Illés-prófétához és a június 20-iki Illés-naphoz kötődnek. Ezúttal a háromnapos szórakoztató jellegű műsorba két nagyobb jelentőségű momentum is beékelődött: a község megkötötte ötödik testvértelepülési szerződését a magyarországi Papossal és birtokba vette az új, különleges építésű ravatalozóházat.

Az első ünnepélyes pillanatra a vasárnapi ökumenikus istentiszteleten került sor, amelyen Lajos József lelkipásztor és Sánta Pál plébános hirdetett igét, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Mátészalka körzetében levő, 800 fő lakossággal rendelkező Papos község jelenlevő polgármestere, Illés Béla szólalt fel. Derűsen idézte fel annak történetét, hogyan kerültek kapcsolatba Illyefalvával, miután annak ötlete megszületett, hogy székely faluval kötnek testvértelepülési szerződést: ebben része volt Fülöp István volt fideszes országgyűlési képviselőnek és Kató Béla református püspöknek is, kezdetben ugyanis ők léptek kapcsolatba ez ügyben, majd a püspök ajánlotta Illés Bélának Illyefalvát, hiszen ez számára küllönleges jelentőségű. Köztudott, hogy Kató Béla hosszú ideig szolgált az illyefalvi gyülekezetben és közben számos intézmény felépítésével növelte a falu hírnevét: a KIDA (Keresztyén ifjúsági Diakónia Központ), a LAM Alapítvány, az orvosi rendelő, a gyermekfalu a kilencvenes években a maguk nemében egyedülálló létesítmények voltak.

Paposnak és Illyefalvának először a református gyülekezete társult – mondta el vendég elöljáró – majd az önkormányzatok is tárgyaltak, ám ennek is sajátos a kezdete, részletezte Illés Béla. Fodor Imre illyefalvi polgármester ugyanis kerek-perec megmondta az elején, hogy ha csak azért létesítenének testvértelepülési kapcsolatot, hogy legyen ahol ingyen nyaraljanak, ők ebben nem partnerek. Anyaországi kollégája megnyugtatta: ők „egy valóban működő, a települések javát szolgáló kapcsolatot szeretnének, amelyeknek köszönhetően azok szintet lépnek”. Ezért végül is június 23-án, vasárnap megpecsételtetett és aláírattatott a testvértelepülési szerződés (miután annak minden passzusát átvizsgálta a minisztérium).

Papos polgármestere, Illés Béla és Fodor Imre illyefalvi polgármester  ellátja kézjegyével a testvértelepülési szerződést (Fotó: Bodor Tünde)

Ezután került sor a vártemplom tövében felépített ravatalozóért való hálaadásra. Mint Fodor Imre elmondta, ez a halottasház a többitől eltérő jellegű, miután a domboldalon levő temető oldalába, a földbe mélyítve építették fel. Megtervezésére Zakariás Attila sepsiszentgyörgyi építészt kérték fel, akinek keze nyomát őrzik a korábban említett, Kató Béla által életre hívott intézmények is. A ravatalozó tehát illeszkedik a már meglévő épületekhez, a vártemplomhoz, a közvetlen környezetében levő KIDA-hoz, valamint a gyermekfalu helyén működő Pető Intézethez is.

A ravatalozó Zakariás Attila szentgyörgyi építész tervei szerint épült meg, illeszkedve a hasonló stílusú, szintén általa tervezett Pető Intézethez (a korábbi gyermekfaluhoz), KIDÁ-hoz, valamint a vártemplomhoz is (Fotó: Illyefalvi önkormányzat)

Helyének megválasztásakor az volt az elsődleges szempont, hogy a temetőhöz közel, de forgalmas úttól távol legyen, hogy a végtisztességet ne zavarja a zaj. Mivel az önkormányzatnak nem volt alkalmas területe, a református egyháztól kértek felülépítési jogot a temető területére, a kiszemelt rész ugyanis minden kritériumnak megfelelt, szemben nagy parkoló is rendelkezésre áll. Az építkezés, melynek költségvetése 120 ezer euró, tavaly júliusban kezdődött, a kivitelező az Ördögh Construct. A ravatalozó különlegessége hét boltíve, valamint két koporsót is befogadó hűtőkamrája. A plébános és református lelkész áldása után a közösség is megtekinthette és birtokba vette azt.

Ravatalozó átadás 1: A papi áldás után a közösség megtekintette, birtokba vette a ravatalozót. Ravatalozó: 1., 3., 4. A ravatalozó Zakariás Attila szentgyörgyi építész tervei szerint épült meg, illeszkedve a hasonló stílusú, szintén általa tervezett korábbi gyermekfaluhoz, melyet később némileg átépítettek, a KIDÁ-hoz, valamint a vártemplomhoz is.

Testvértelepülési szerződés 1-2: Papos polgármestere, Illés Béla (hátul) és Fodor Imre illyefalvi polgármester (előtérben) ellátja kézjegyével a testvértelepülési szerződést

Címlapfotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás