Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Augusztus végén újra a Sepsi Tabakótól lesz hangos a dohánygyár

Augusztus végén újra a Sepsi Tabakótól lesz hangos a dohánygyár Kovászna megye

A korábbinál szélesebb tömeget mozgatna meg az idei, augusztus 29-31. között  tartandó Sepsi Tabakó Fesztivál. A szervezők, akik szerint a csapat is jelentősen erősödött, idén a 30-40-es korosztályt is bevonzanák a dohánygyárban tartott, háromnapos fesztiválra. A mulatság zajához kritikusan viszonyuló, környékbeli lakóknak már most jelezték a szervezők: igyekeznek körültekintően kialakítani a programot, de kétségkívül szükség lesz türelemre is.

Hirdetés
Hirdetés

Idén is három „műszakba” tömörülnek az események: az elsőben szakmai előadások, közönségtalálkozók, a másodikban a koncertek, a harmadikban az éjszakai bulik kerülnek megrendezésre. A beharangozó sajtótájékoztatón Ambrus Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere visszaemlékezett, hogy az először 2022-ben szervezett Tabakóra a Vibe fesztiváltól kölcsönzött szervezőcsapattal, a marosvásárhelyi rendezvény mintájára összeállított programsorozattal készültek, mostanra azonban a saját, helyi csapat is fejlődött, saját lábra állt.

Már megvannak az első fellépők

A line-up idén is színesen alakul: jön a Wellhello, Margaret Island, ByeAlex és a Slepp, AWS, Soulwave, Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a román ajkú közönségnek is kedvezve a Carla’s Dreams. Erdei Anita főszervező ezzel kapcsolatban leszögezte, ez még nem a végleges felhozatal, érkeznek még előadók az elektronikus zene kedvelőinek is. Idén kizárólag egy színpad lesz felállítva a zenei előadóknak, a kisebb, alternatív színpadon pedig a lemezlovasok fognak uralkodni.

A harmadik kiadást a szokásosnál korábban szeretnék népszerűsíteni. Fotó: Tuchiluș Alex

Damian Diana, a fesztivál megvalósításában aktív szerepet vállaló Kónya Ádám Művelődési Ház igazgatója szerint kiemelten figyeltek arra, hogy helyi szervezőcsapat álljon össze, ugyanakkor helyi értékeket fog tükrözni a sétány is, ahol a környékbeli kulturális intézmények képviseltethetik magukat. Az első, nappali „műszakban” a közönségtalálkozókra helyeznék a hangsúlyt, az elmúlt években ezek tűntek ugyanis a legnépszerűbbnek, de szakmai előadásokkal is készülnek a résztvevők számára, ezeken angol és román nyelvű tolmácsolás is biztosítva lesz.

Újdonság továbbá a Rádió GaGa Duma Duba mobilstúdiója, ahol a rádiós műsorvezetőket testközelből ismerhetik meg a hallgatók, de kipróbálhatják magukat a mikrofon mögött is, továbbá értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak az interaktív játékokon. Ezekkel, és főként a szakmai, kulturális programokkal nem csak a 14-25 év közöttieknek kedveznének, hanem a 30-40 év közötti fesztiválozók felé is nyitnának.

Visszafogotabb hangzavar

 Az alpolgármester elmondta, idén a szokásosnál hamarabb elkezdték a kommunikációt, egyrészt a közönség, másrészt a hatóságiak felé. „Igyekszünk arra, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzuk a szentgyörgyieknek abban a három napban. Viszont továbbra is kérjük a türelmüket és megértésüket, Tabakó Fesztivál ugyanis egy évben csak három nap van” – vélekedett Ambrus Fruzsina. A főszínpadi program ennek megfelelően legkésőbb éjjeli fél 2-ig fog tartani.

Idén is minőségi szórakozást nyújtanak Ambrus Fruzsina szerint. Fotó: Tuchiluș Alex

Úgynevezett fájdalomdíjként már első alkalommal is felajánlottak ingyen bérleteket a dohánygyár környékén lakók számára, ezzel próbálva enyhíteni a kellemetlenséget. Az ingyen jegyek jól fogytak, hiszen első évben 200, tavaly már 800 ilyen bérlet kelt el. Ezeket idén is felajánlják a sepsiszentgyörgyieknek, viszont némileg szigorúbbak lesznek az odaítéléssel és a körzetek meghatározásával, Ambrus Fruzsina szerint ugyanis sokan jutottak hozzá úgy, hogy valójában nem az érintett zónába tartoztak, mások ezzel szemben jogosultak lettek volna, de kimaradtak. Az ingyen jegyekre jogosultakat a helyi rendőrség fogja értesíteni levélben, a rajta szereplő utasítások szerint lehet majd kiváltani a karszalagokat.

Péntektől emelnek a jegyárakon

Az Early Bird jegyek már most kaphatók az Eventim oldalán, de csak igen rövid ideig, egészen pontosan péntekig, 149 lejért. Ezt áremelkedés követi, péntektől már 229 lejért lehet megvásárolni a bérletet, ekkortól lesz elérhető 329 lejért a VIP-bérlet. Erdei Anita szerint ezek még drágulnak, arányosan a fesztivál közeledtével, így érdemes résen lenni a fesztiválozóknak, de az önkénteseknek is, akik munkájukért cserébe ingyenes bejárást nyerhetnek. Az önkéntesség kérdésével idén is Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Fórum (SIF) foglalkozik, Tusa Adorján elnök szerint idén is tárt karokkal várják a tenni vágyó fiatalokat. A SIF egyébként idén pályázati forrásokkal is hozzájárul idén a megvalósításhoz.

Ami a Tabakó költségvetését illeti, az első két évben fejlődtek a kívülről behozott forrásokban az alpolgármester szerint, 2023-ban a rendezvényt nagyjából 2,5 millió lejes összegből szervezték. Idén is hasonlóan alakulnak a számok, de törekednek, hogy a források fele-fele arányban oszoljanak el a pályázati és az önkormányzati támogatások között. Ami a jegyeket illeti, tavaly 480 ezer lejre sikerült eladni, ez töredékét fedezte a költségeknek, idén ezért jóval korábban kezdik a fesztivál népszerűsítését.

Fotó: Tuchiluș Alex

A 3. Tabakó Fesztivál szervezője a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, a Kónya Ádám Művelődési Ház, valamint a Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Fórum. A nappali, első „műszakos” programokért idén is a Matthias Corvinus Kollégium fog felelni, de állandó partner a Petőfi Kulturális Ügynökség és Kovászna Megye Tanácsa is.

Címlapfotó: Serár Szabolcs

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. június 25., 18:23
    ÉRTÉKELÉS: 32

    Lady Gaga, a Rammstein, a Hammerfall, a Powerwolf, a Scorpions, a Halloween, a Manowar ?! Ezek mikor jonnek ?! Ja ,ertem ,ertem . Nincs penz ra ! Persze. Na addig is razzuk a rongyot az ilyen salatakkal, mint amilyeneket Kezdire es a Tabacco-ra meghivtok !

  • User
    Dátum: 2024. június 27., 16:15
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Fel millió euró közpénz elköltve évente a fesztiválra és mégis legdrágább napi belépőt kell fizesse a fiatal…

  • User
    Dátum: 2024. július 6., 18:17
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ott muzsikáljanak: A múlt két héten több helyen kifogásoltuk a szabad strand zeneszeretetének túlnövéseit. A Hírmondóban közé tett fenyegető átokkal hallgatásra bírtuk őket. A jó hírre való minősítést kiérdemelték. Hanem, ma kiderült, hogy nem értünk vannak, visszavágás gyanánt ma megint dörömböltek. Tervünk van az elhallgattatásukra.
    A rossz hírem pedig az, hogy megkérdezzük a helyi önkívületben levő kormányzatot, hogy miben egyeztek a az uszodai szolgáltatások mellé. Mert, ha hallgatói díjakat és szerzői jogdíjat kezdünk keresni, akkor egyeseknek a zenegéptől is hányingere lesz.
    Jobb lenne csendben maradni.

  • User
    Dátum: 2024. július 10., 22:40
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Én beszállnek a falusi esti vagy egésznapos szubkultúras műsorok ellen is. Amit oly sokan kénytelenek vagyunk hallgatni akár este tizenegy után is, attól függően hogy a szomszédnak milyen a kedve. Rendőrség szerint joga van zenélni, nekem nincs jogom csendben ülni vagy esetleg háttér zene bumbum nélkül nézni a tévét. Nyár van, hőség nem lehet csukott ablakkal ülni de azon is átjön. Tényleg nincs egy ügyvéd aki precedenst tudni teremteni? Akit még lehetne fogadni és aki tudna tenni? Úgy érzem el vagyok ítélve a saját házában a saját udvaron. Nekem milyen jogaim vannak?!Jó volna már elhallgattatni ezeket a barmokat.

  • User
    Dátum: 2024. július 13., 13:53
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Addig elégedjenek meg a stranddal. Itt most részleges hallássérülés mellé, agyhalált, körömfájást és bőrgombát lehet kapni, A vízcsere halogatásával még eszünkbe juthat egyéb is.

  • User
    Dátum: 2024. július 18., 12:01
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Remélem a havasi nyár véget ér a hét végén, s az eredménytelen lakó küzdelem is a nagy zajjal. Értsük meg, nem kell több zene, mint a sikoltozás és a füttyögtetés a víz melléken. A sok dB -es dobszolókat pedig hagyják az afrikaiaiknak. A medvéket csalogatni, nem kell ez eszköznek.

  • User
    Dátum: 2024. július 19., 16:04
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Az Arenaban kell az ilyesmit megrendezni, akit erdekel az kimegy oda, a tobbi ember meg csendben pihen. Minden embernek van joga, hogu csendben pihenjen egy het munka utan.

  • User
    Dátum: 2024. július 20., 19:05
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Szervezőnek nem engednek mást csak a haveri brancsot aztán hangoztatják hogy mindenhonnan hívták a szervezőket. A vastag gázsi náluk landoljon

  • User
    Dátum: 2024. július 23., 11:33
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Nagyon helyes hogy kiviszik a városból. Ilyen zűrzavarnak nincs helye ott ahol emberek élnek.Eroltetnek mindenféle marhaságot aztán elvárják,hogy az ott lakók örüljenek. Miért nem tartották a könyvfesztivált bent a Dohánygyárban? Több értelme lett volna.

  • User
    Dátum: 2024. július 24., 8:34
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Nem sikerült a strandot se lecsendesíteni, pedig azok naponta dörömbölnek. A gardademadiu fenyegeti a buta cigánt mert szedi a leadhatatlan palackot, de a dörömbölést nem csavartatja alább, 1gy nem értik egymás szavát!