Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem kellene visszaélni az ingyenes lomtalanítás lehetőségével

Nem kellene visszaélni az ingyenes lomtalanítás lehetőségével Kovászna megye

Akkora az érdeklődés, hogy muszáj újabb háztartási és szelektív hulladékgyűjtést szerveznie Kovászna megyében a Tega Rt.-nek: július 29-én például Sepsibükszádon lesz az újabb lomtalanítási akció. Ilyenkor lehet megszabadulni a már felesleges limlomoktól. De nem ipari mennyiségben – ezt azonban egyesek nem veszik figyelembe.

Hirdetés
Hirdetés

Bár Sepsiszentgyörgyön mindössze egy telefonhívásba kerül (0267-310123), hogy a helyi lakosok elszállíttassák a nagyobb lomokat, sokan nem veszik a fáradságot, inkább kitesznek a kukák mellé egy szobányi, vagy akár egy egész lakásból származó régi bútort. Falun is volt rá példa, hogy lomtalanításkor egy fél teherautónyi gumiabroncstól szabadult volna meg valaki, holott ha ezeket a Tega elszállítja, akkor a falu többi lakójának kitett tárgyai már nem férnének fel az autóra.

„Ez az akció azoknak szól, akiknek aktív szerződése van a TEGA-val, és nem azoknak, akik egy örökölt vagy vásárolt házból rögtön mindent el akarnak távolítani” – hívta fel a figyelmet Máthé László, a TEGA Rt. igazgatója.

A hulladékgyűjtő vállalat számára a nem visszaváltható üvegek értékesítése jelenleg még megoldott, de ez a helyzet akármelyik pillanatban változhat, hiszen az országban kizárólag a Popești-Leordeniben levő gyár foglalkozik az üveg újrafeldolgozásával, ahol viszont bármikor lemondhatnak az üveg felvásárlásáról, mert már hegyekben áll az alapanyag – jelezte a Székelyhonnak Kiss Bence, a Tega sajtószóvivője.

Homok került az üvegvisszaváltási rendszer be, az ország egyetlen gyára nem győzi az újrafeldolgozást. Fotó: TEGA Rt.

Idéntől egyébként a vállalat az eddigi három alkalom helyett csak kétszer, tavasszal és ősszel szervezi meg a nagy üveggyűjtést, éppen azért, mert az üvegek egy részét a lakosok visszaváltják, és így csökken a leadandó mennyiség: 2023-ban 8306 személy adott le 507.430 kilogrammnyi üveget, idén pedig 5753 személytől gyűlt össze 373.266 kg üveg.

A háztartási elektronikai cikkek esetében a következő a helyzet: 2023-ban 89.608 kg-ot adott le 2127 személy, 2024-ben eddig 1778 személy adott le 78.669 kg-ot. A nagyméretű hulladék (azaz lomok) mennyisége a másik két kategóriával ellentétben nőtt: 2023-ban 351.880 kg-ot gyűjtött be a köztisztasági vállalat, 2024-ben 466.360 kg-ot adtak le – áll a hulladékgyűjtő vállalat közleményében.

A Tega Rt. Sepsiszentgyörgyről és 37 másik Kovászna megyei településről gyűjti be a háztartási és szelektív hulladékot. Ugyanabban a faluban átlag 3 hónaponként kerül sor a lomtalanításra.

Fotó: TEGA Rt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. július 18., 17:16
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Aki egyszer örököl egy házat, egyszer igazan megteheti ,hogy kitegye az összes felesleges hulladékot. Utána új tulajdonosként fizet majd mint a katonatiszt. Tehát nem a hirtelen sok lommal van baj, hanem a szolgáltató kapacitás hiányával.
    Ugyanez a vízzel is. Egy v,,l,,ag pénzért kiépítenek rendszereket és aztán meg nem tud teljesíteni az első szárazságnál. Tervezzél , építsek úgy hogy dupla fogyasztásnál is helytálljon. A pénzt elveszik érte…

  • User
    Dátum: 2024. július 23., 11:21
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Szóval ismét próbálják megszabni hogy mennyi a limlom. Amit nem visz majd el a tega az majd kikerül a mezőre vagy a vasút mellé. Nem fogják otthon kerülgetni csak azért mert a szemét vállalat soknak találja. Ezt kellene már egyszer felismerni. Az emberek meg fognak szabadulni a szeméttől vagy így vagy úgy.