Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az uborka fontosabb vagy a falusfelek? – ilyen dilemmákat is felvet a példa nélküli kánikula

Az uborka fontosabb vagy a falusfelek? – ilyen dilemmákat is felvet a példa nélküli kánikula Kovászna megye

Az emberek még e nagy szárazságban is mentik a menthetőt, azaz a kertjükben levő termést, de néha a virágok locsolása és a medence feltöltése is elengedhetetlenül fontosnak bizonyul. Erről lemondani még akkor is nehéz, ha ezzel falusfeleik életét nehezítik meg. Ez a helyzet Mikóújfaluban, amire a polgármester is közösségi oldalán reagált.

Hirdetés
Hirdetés

„Amit évek óta kisebb beruházásokkal sikerült jobbára elkerülni, idén már teljesen a nyakunkba szakadt bajként. Elfogytak a vizeink” – közölte Facebook-oldalán Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere. A település nem része az Aquacov Közösségfejlesztési Egyesületnek, mely a megye nagy részén biztosítja a vízellátást saját hálózatán. A faluban két vezetékrendszer van kiépítve, az őket ellátó (burdéi, illetve gábori) források vize elfogyott.

Az elöljáró a közösségi oldalán tett szemrehányást azoknak, akik nincsenek tekintettel falusfeleikre, és a rendelkezésükre álló vízmennyiségből önkorlátozás nélkül fogyasztanak. Ebből az következik, hogy a falu magasabban fekvő részén lakóknak már nem jut víz, mert a falu víztartályából az éjszaka folyamán felgyűlt víz rövid idő alatt elfogy.

Nemhogy korlátoznák a vízfogyasztást településszinten, az jelentősen megnőtt – az átlagos nyári 240 ezer literről közel 300 ezernél is többre – csak a cseretetői víztározóból. A település egészét tekintve most napi 400 ezer liter vizet fogyaszt az 1200 lakos – tudtuk meg a polgármestertől.

Ennek a visszafogottság nélküli fogyasztásnak egyébként kedvez az is, hogy mivel a falu vezetékrendszere elég régi és abba felszíni vizek vannak befogva, a közegészségügyi igazgatóság véleménye szerint a víz nem iható, amúgy pedig mindenki a borvízforrások vizét issza. Ráadásul az egész szolgáltatásért személyenként havi 5 lejt fizetnek a lakosok, ennek pedig nincs visszatartó ereje.

„Kedden 16 óráig teljesen normális ütemben telt a rendszer. Aztán a tározóban levő tartalék egy óra alatt eltűnt. Hogyan? Fontosabb a kerti uborka és paradicsom, minthogy legyen kicsi víz a falusfelemnek bár mosakodni?” – fakadt ki Demeter Ferenc a közösségi oldalon.

Mikóújfalu polgármesteri hivatala. Fotó: Tuchiluș Alex

Az összes rendelkezésére álló lehetőséget számba véve az elöljáró a következő lépések megtételében lát megoldást: az önkormányzat saját finanszírozásával és erejéből, saját munkatársakkal és közmunkásokkal a Kicsi patakon levő felesleget bevezetik a rendszerbe, amit az önkormányzat tart fenn és működtet.

Még három nap kell a munkálat befejezéshez – tájékoztatott Demeter Ferenc. Azzal, hogy nem külső céget bíznak meg, 80 ezer lejt spórolnak a községnek, de így is megszorításokra kényszerültek, például lemondtak a falunapokról. A munkálattal – a jelenlegi állás szerint – még napi 100 ezer literrel tudják a rendszerben kerülő vízmennyiséget növelni, de a patak vize is egyre fogy…

A hosszabb távú megoldások érdekében a községvezetés folyamatosan egyeztet az Aquacov Közösségfejlesztési egyesület vezetésével arról a pályázatról amely az Olt mellől hozna vizet a rendszerbe, de ez pályázat 4 éve húzódik. Új kutak fúrása is sürgőssé vált, de az ehhez szükséges jelentős összeg most nem áll rendelkezésre a költségvetésben.

Mivel Mikóújfalu egy borvíztengeren fekszik, nehéz megtalálni a mélyben rejlő édesvizet, ehhez egy hidrogeológiai tanulmány szükséges. Ráadásul ugyanúgy mint jelenleg is a források vizét, az új vízlelőhelyet szintén a hegyen kellene beazonosítani és szabadeséssel a faluba vezetni.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. július 22., 10:19
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Valaki hallott a totempotátumok közül víztározóról? Az egy olyan izé, ahol nehéz napokban (hetekben, hónapokban) nagymennyiségű víz halmozható fel.