Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Toldi-erőpróba is lesz a VI. Háromszéki Lovasnapokon

Toldi-erőpróba is lesz a VI. Háromszéki Lovasnapokon Kovászna megye

Miközben péntektől vasárnapig Oltszemen zajlik a 6. országos és nemzetközi kettesfogathajtó bajnokság, Kovászna megye másik részén sem unatkoznak a lovak szerelmesei. A Kézdivásárhelyhez tartozó Nyujtódon ugyanis az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület ugyancsak hatodik alkalommal szervezi meg a Háromszéki Lovasnapokat.

Hirdetés
Hirdetés

A két napra felosztott rendezvényt szombaton délben nyitják meg egy hathektáros, elkerített birtokon, és nyomban el is kezdődnek a IX. Székelyföldi Díjugrató Regionális Bajnokság 5. fordulójának küzdelmei. Ennek díjátadóját a 17.50-re időzített, a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület közreműködésével megejtett ünnepélyes zászlófelvonás után tartják – tájékoztatott Ugron Attila, az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület elnöke, a rendezvény mozgatórúgója.

A lovas kaszkadőrök 2016 óta mintegy kétszáz fellépést tudnak maguk mögött. Fotó: Veres Katalin/Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület

A hagyományőrző egyesület 8–9 tagja emellett külön bemutatóval rukkol elő, de előtte még átadják a legszebb lovat megillető Aranyparipa-díjat, és díjazzák a lovas napok fotóversenyének győzteseit. Erre egyébként egészen szombatig lehet nevezni lovas témájú, saját készítésű felvételekkel. A rendezvény szombat esti programjában lovas birkózás (erre szintén a helyszínen lehet jelentkezni), lovaskaszkadőr-produkció, valamint tábortűz és utcabál szerepel.

Vasárnap a 10 órakor kezdődő, egyórás szentmise után rajtolnak a gyorsasági lóverseny előfutamai; ebben a versenyszámban 18.20-ra van időzítve a döntő, illetve nyomban utána a díjátadó. A munkalovak versenyére, amely több kategóriában zajlik, egyes és kettes fogatokkal lehet nevezni akár a helyszínen is, a lényegi részét pedig rönkhúzás képezi.

Fotó: Veres Katalin/Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület

A Toldi-erőpróbán bárki versenybe szállhat erejében, ügyességében és gyorsaságában bízva, a polgármesterek 15 órakor kezdődő csatájában idén Csernáton, Esztelnek, Kézdivásárhely, Lemhény és Ozsdola elöljárói mérkőznek meg: különféle ügyességi gyakorlatokat kell megoldaniuk, egy részüket hintón ülve.

Mindeközben Voiculescu Kriszta kutyás bemutatót tart, a Kassai-lovasíjászok Erdélyi Csapata is megcsillogtatja tudását, és természetesen zárásként a szervező egyesület kaszkadőr-show-ja sem maradhat el. A programot gyermekfoglalkozások, hagyományostermék-vásár és „kulináris élvezetek” színesítik.

A Kassai-lovasíjászok idén is megcsillogtatják tudásukat. Fotó: Veres Katalin/Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület

Az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesületet 2016-ban alapította Ugron Attila, azóta mintegy kétszáz fellépést tudnak maguk mögött. A lovas napok szervezése, illetve a szereplések mellett ezen a nyáron is 80–100 gyereket táboroztatnak, természetesen lovaglással egybekötve. Az előző évek tapasztalatai alapján a hétvégi rendezvényen több mint ezer látogatóra számítanak.

Fotó: Veres Katalin/Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások