Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Árívízvédelem – akarat is kell hozzá, de pénz nélkül nem megy

Árívízvédelem – akarat is kell hozzá, de pénz nélkül nem megy Kovászna megye

A víz- és erdőügyi, valamint a belügyminiszter utasítására prefektusi rendelettel Kovászna megyében is létrejött az a bizottság, amelynek feladata az árvízvédelmi szempontból fontos hidrotechnológiai építmények állapotának ellenőrzése, illetve azon folyószakaszok azonosítása, ahol óvatosságra vagy közbeavatkozásra van szükség.

Hirdetés
Hirdetés

Az ellenőrzésekre a polgármesterek, valamint a készenléti felügyelőség (ISU), talajjavító vállalat (ANIF) és több más érintett intézmény képviselőinek jelenlétében kerül sor október 23-29-e között. Az akciót a Kovászna Megyei Vízügyi Hivatal igazgatója, Ioan Ilaș koordinálja.

Az ellenőrzés elsősorban a gátak állapotának felmérésére irányul, a többnyire több évtizedes építményeket ugyanis idővel helyenként meggyengítették a megáradt folyóvizek, esetenként a vakondjáratok teszik őket sérülékennyé. Több ízben is gáterősítésre volt szükség például a Feketeügy mentén. Egyes folyószakaszokon hordalékmentesítésre is szükség van, míg másokon a part erózióját szükséges megállítani, az utóbbi időben például Kovászna patakának a partját erősítették meg.

Hasonló beavatkozásra szükség lenne Köpecen is, a munkálatot jóvá is hagyta az illetékes hatóság, de egyelőre nincs pénz rá, tudtuk meg Ráduly István prefektustól. A Dobollóhoz tartozó Márkosréten és a Kököshöz tartozó Bácsteleken az önkormányzatnak egy állandó szivattyú telepítésére kell kijelölnie egy telket, ugyanis az egykori vízlevezető árkokból még ezután is szükség lehet a víz kiszivattyúzására.

Ugyanakkor azt is ellenőrzi a bizottság, hogy egy esetleges vészhelyzetben rendelkezésre állnak-e azok az eszközök, amelyekre a gyors és hatékony közbelépéshez szükség van: zsákok, azok töltéséhez homok, szivattyúk, azok működéséhez elegendő üzemanyag.

A prefektus közölte, az árvízvédelmi ellenőrzésre országos szinten sor kerül szeptember 16. és november 29. között.

Fotó: Kovászna megyei prefektúra

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. augusztus 29., 15:38
    ÉRTÉKELÉS: 11

    3x majdnem minden telepules „falunapokat rendez”, a zaro tuzijatek kotelezo esemeny, mikozben minden evben az arviz kart okoz. Ezt igy kell csinalni, igy lesznek visszavalasztva a polgarmesterek.

  • User
    Dátum: 2024. szeptember 2., 13:10
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Most ébrednek fel az árvízvédelemmel amikor száradnak ki a patakok folyók?!?!?! Nem kidobott pénz?! Meg kellett volna hagyni az árvizi területet szabadon akkor nem kellene parazni.