Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg sportágba kóstolhatnak bele a mozgásra vágyók a Sepsiszentgyörgyi Sportnapokon

Rengeteg sportágba kóstolhatnak bele a mozgásra vágyók a Sepsiszentgyörgyi Sportnapokon Kovászna megye

Egy év kihagyás után megtartják szeptember 20-22-e között a 16. kiadásához ért Sepsiszentgyörgyi Sportnapokat.

Hirdetés
Hirdetés

A megyeszékhely önkormányzata és az Equites Sportegyesület rendezvényén 100-nál több programponttal, 50-nél is több sportág bemutatójával és azokhoz kötődő versenyekkel, valamint sportágválasztóval várják az aktív életmódot gyakorlókat és a kis löketre, motivációra vágyó érdeklődőket minden korosztályból.

Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta, hogy emelték a rendezvényre szánt támogatást, mert fontosnak tartják, hogy az érdeklődőket megmozgassák. Mindamellett már az eddigi alkalmak is bizonyították, hogy igény van a rendezvényre, hiszen családok, tömegek vesznek részt rajta, és egyre többen gyakorolják az aktív életmódot.

A Sportnapokat a megyei tanács is fontosnak tartja. Jakab István Barna Kovászna Megye Tanácsának alelnöke is úgy látja, hogy Sepsiszentgyögyön sok sportág gyakorlására van lehetőség, már egészen kis kortól sok mozgásformát kipróbálhatnak a gyerekek.

A 2007 óta megszervezett sportnapokat eredményes rendezvényként tartja számon Nemes Áron, a helyi sportiskola igazgatója. Alapvető célkitűzésük, fogalmazta meg, hogy az érdeklődő közösség bevonásával életre hívott rendezvénysorozaton a gyermekek, az idősebbek, a tömegsportok és az élsportolók számára is nyújtsanak valamit, minél több helyszínen jelen legyenek, ugyanakkor a felnőtt csapatok megmutatkozására is lehetőséget adjanak.

Kezdetben a városi stadion volt a fő helyszín, három alkalommal a Sepsi Aréna fogadta a sport iránt érdeklődőket, 2021 óta azonban a városközpontban teszik könnyen elérhetővé és mindenki számára vonzóvá a rendezvényt. Minden alkalommal programokkal készülnek, új sportágak is terítékre kerülnek, így idén a boksz és a roundnet -spikeboard számítanak újdonságnak. Díjazzák az idős korukban is a sport mellett kitartó Szakács Gabriellát, Imre Lajost és Moldován Mihályt, és tisztelegnek a várost az olimpián képviselők előtt is.

A Sepsiszentgyörgyi Sportnapok programjában szerepel többek között gyalogtúra – a központból a sepsiszentkirályi kőhídig és vissza –, mountainbike-verseny, esti szaladás és családi futás. Több mint 40 egyesület működik közre a szervezésben, és vasárnap nekik köszönhetően lesz majd hagyományos módon sportágválasztó, ahol a gyerekek 20 különböző sportággal ismerkedhetnek és ha legalább 10-ben kipróbálják magukat, akkor ajándékcsomagot is nyerhetnek. Összesen  3000 éremmel, 280 kupával, 1000 trikóval készülnek a szervezők a rendezvényre.

Aki szeretne bejelentkezni valamelyik programpontra, versenyre, a sportnapok.ro weboldalon találja meg a tudnivalókat.

Aktív Székelyföld Konferencia

A Sportnapokkal egybekötve szeptember 21-én idén először szervezik meg az Aktív Székelyföld konferenciát a Sepsi Arénában, melynek ötletgazdája, Zsigmond József az önkormányzattal egyetértésben azt szeretné, ha „Székelyföld lenne az hely, ahol a legnagyobb arányban sportol rendszeresen a lakosság, és a legtovább, a legjobban él. Az alapkoncepciót az Aktív Magyarország konferenciákon sajátították el. A szabadidősport és a turisztika áll majd a középpontban, de tanácsot kaphatnak a résztvevők arra vonatkozóan is, hogyan kezdjenek bele egy új sportágba, hogyan kell egészségesen táplálkozni, hogyan előzzék meg a sportsérüléseket, illetve a sport hatásáról a beszédtanulásra és a „mozgás kontra kütyüzés” téma is külön előadás tárgyát képezi. Az előadók egész nap jelen lesznek, kérdéseikkel szűkebb körben is hozzájuk fordulhatnak a résztvevők. A konferencia regisztráció- és díjköteles, a bejelentkezők teljes napi ellátásban részesülnek. Részleteket az aktivszekelyfold.ro honlapon találnak az érdeklődők.

Fotó: Gyurkó-Henning Balázs

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük