Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A szelektív hulladékba mehet a befőttesüveg, de síküveget tilos odatenni

A szelektív hulladékba mehet a befőttesüveg, de síküveget tilos odatenni Kovászna megye

Közel 20 tonna üveget gyűjtött be a megyeszékhelyen a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat legutóbbi hétvégi akciója során, annak ellenére, hogy ezúttal a lakosoknak be kellett szállítani az üvegeket a hulladékudvarba, míg korábban a város több pontján is fogadták őket. Ezúttal túlnyomórészt befőttesüvegekkel jöttek a helybeliek, mivel ezek nem visszaválthatók, de a hulladék síküveg továbbra is gondot jelent a hulladékgazdálkodónak, illetve a környezettudatos embereknek.

Hirdetés
Hirdetés

Szeptember 13-14-én az akció során 240 személy adta le a korábban összegyűjtött üvegeket. A teljes mennyiség 19 700 kg volt, amely ilyen módon nem kerül a szemétbe, hanem újrahasznosításra vár. A hulladékgazdálkodási cég vízzel vagy sörrel honorálta a lakosok erőfeszítéseit: 193 személy kért sört, 67-en kértek vizet. 

A TEGA Rt. célja, hogy folytassa a hasonló kezdeményezéseket és ösztönözze a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre. Ugyanakkor a maga során a vállalatnak is nehézséget okoz a begyűjtött mennyiség elszállítása, mert az üveg újrahasznosításával foglalkozó egyetlen gyár nem tudja fogadni a visszaváltás bevezetésével jelentősen megugrott mennyiséget, mondta el lapunknak Máthé László igazgató. Ebben a hónapban már nem is kaptak időpontot a gyárnál, csak októberben tudják majd elszállítani a gyűjtés eredményét. A legközelebbi hasonló akcióra ezért is csak novemberben kerül sor.

A síküveg leadásának lehetőségére vonatkozó kérdésünkre negatív választ kaptunk a cég vezetőjétől, a jogszabály szerint azt továbbra is a vegyes hulladékba kell elhelyezni, bár annak okát maga az igazgató sem érti. Ez abból a szempontból is előnytelen, hogy a lerakott szemét súlyát növeli, annak köbméteréért pedig jelenleg 244 lejt fizet a TEGA a lécfalvi hulladéktelepen.

Amennyiben magánszemélyek esetleg nagyobb mennyiségben szeretnének megszabadulni a síküvegtől (pl. ablakoktól), a cég diszpécserszolgálatának (tel. 0267 310 123) jelezve szándékukat, a vállalat 1-2 napon belül ingyenesen elszállítja azt. Falun ezzel szemben meg kell várni a lomtalanítási akciókat, amelyekre ütemterv szerint kerül sor, viszont magánházban valószínűleg kerül hely, hogy addig tárolják, vélekedett Máthé László. Azt is megtehetik az emberek, hogy a szentgyörgyi hulladékudvarba viszik az üvegeket, ott viszont annak súlya függvényében fizetni is kell a lerakásért.

Fotó: TEGA Rt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük