Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Napsütés nélkül a biciklikölcsönzés is nehezebb lesz

Napsütés nélkül a biciklikölcsönzés is nehezebb lesz Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi kerékpárbérlő rendszer beindítása óta több hiányosság is megmutatkozott, amelyek részben a működtetőhöz, részben a felhasználóhoz kötődnek. Jelenleg a legnagyobb gond, hogy hosszan tartó borús idő esetén a napelemekkel működő állomások leállnak, az energiaellátást ezért más módon kell megoldani. Olyan állomások is vannak, amelyek már kezdetben sem voltak önellátóak.

Hirdetés
Hirdetés

A számok is igazolják, hogy az augusztusban elindított kerékpármegosztó rendszernek valós a sikere: mostanáig több mint 1800 aktív fiók jött létre az applikációban. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a működés gondtalan, az elmúlt hetekben a felhasználókban több kérdés is felmerült, ugyanakkor az üzemeltetők is kéréssel fordulnak a bringások felé. Bodor Lóránd, a rendszert működtető Sepsi Rekreatív Rt. igazgatója vázolta fel a helyzetet.

Ha meghibásodik a bicikli, értesíteni kell a Rekreatív munkatársait. Fotó: Tuchiluș Alex

Máris javítani kell

Amikor több napon át tart a borúsabb idő, félő, hogy a napelemmel töltődő állomások működése megszakad. Viszont olyan dokkolók is vannak, amelyek az első pillanattól problémásak. „Van két olyan állomásunk, ahol eléggé rossz helyre kerültek a napelemek, ezért másképp oldjuk meg az akkumulátorok töltését. Meglátjuk, hogy a jövőben milyen megoldás születik, jó lenne, hogyha rá tudnánk a városi hálózatra kötni őket” – magyarázta Bodor Lóránd.

Míg ennek megoldása az üzemeltetőkre, a városra hárul, addig a bringásokat arra kérik: bármilyen meghibásodást, rongálást észlelnek, jelezzék a telefonos ügyfélszolgálatnál (0374-451-350) legkésőbb akkor, amikor a biciklit visszahelyezik a dokkolóba. A rendszer beindítása óta eltelt másfél hónapban a Rekreatív Rt. munkatársai már ki kellett vonjanak néhány javításra szoruló biciklit a forgalomból. Az igazgató szerint fontos lenne, hogy mihamarabb értesítést kapjanak a károkról, mert ezzel a karbantartók munkáját megkönnyítik, a következő kölcsönzőt érintő esetleges kellemetlenségeket pedig elkerülik.

A bicikli számát kell bepötyögni, amelyet a kerékpár vázán találunk. Fotó: Tuchiluș Alex

A leggyakrabban emlegetett problémák

A kölcsönzéshez a Sepsi Bike oldalán kell regisztrálni a személyes adatokkal, majd fel kell tölteni a személyi igazolványról készült fotót. A fiókot azonban egészen addig nem fogják aktiválni az illetékesek, amíg a friss felhasználó nem tölti fel az egyenlegét legalább 10 lejjel, ezzel garantálja ugyanis, hogy van egy minimális fedezete a bérlésre. Ha minden az utasítások szerint történik, akkor legkésőbb 24 óra múlva aktiválják a fiókot. Annak, akinek bármi hiányosságot észlelnek a fiókjában, az üzemeltető kétnaponta küld egy emlékeztető rendszerüzenetet.

A bicikliken elhelyezett QR-kódot azóta sem ismeri fel a telefonos applikáció, emiatt továbbra is csak egyetlen módon, a bicikli számának beírásával lehet bérelni. A szám a kerékpár vázán található. Bővebb információk a kerékpárkölcsönző rendszerre vonatkozóan a szabályzatban elérhetők.

A város még tanulja a rendszer működését. Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük