Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kapunk előtt marad a kuka, ha lebomló hulladékot teszünk bele

A kapunk előtt marad a kuka, ha lebomló hulladékot teszünk bele Kovászna megye

Sok lebomló hulladék kerül a vidéki porták elé kitett kukákba – figyelmeztet a sepsiszentgyörgyi székhelyű TEGA köztisztasági vállalat. A felelőtlen lakosok ezzel nemcsak a hulladékszállításért fizetendő díj emelését kockáztatják, hanem azt is, hogy ottani „szemétjük” a ház előtt marad.

Hirdetés
Hirdetés

Bár korábban is volt rá példa, az ősz beálltával újra nagy mennyiségű lebomló hulladék kezd belekerülni a vegyes hulladék elszállítására vidéken, magánszemélyeknél kihelyezett kukákba. Most már ott tartanak, hogy az egy teherautóra jutó vegyes hulladék durván fele arányban növényi eredetű anyagokat tartalmaz – vázolja a helyzetet Máthé László igazgató.

„Szeretném pontosítani, nem 5 banánhájról van szó, hanem falevelekről, hullásalmáról, nyesedékről, ilyesmikről: ezeket sem a törvény, sem az egyszerű logika szerint nem lehet vegyes hulladéknak tekinteni, a helye nem a kukában van, hanem komposztálni kell, ez az előírás.”

A vállalatvezető arra figyelmeztet, a vegyes hulladéknak a lécfalvi lerakóba való elhelyezéséért a TEGA-nak is fizetnie kell, köbméterenként 361 lejt, és ha nem változik a helyzet, azaz továbbra is ennyi lebomló kerül a vegyesbe, az elkerülhetetlenül a szemétszállítási díj emeléséhez vezet. „Ennek az ügyfelek sem ürülnének, és mi is szeretnénk elkerülni” – mondja Máthé László.

A TEGA Rt. arra az eshetőségre is kínál megoldást, ha valaki mindenképp meg akar szabadulni az ilyen jellegű hulladékától vidéken: a hulladékszállító autók sofőrjeitől lehet vásárolni zsákot erre a célra is 10 lejért. Más lehetőség nincs. A köztisztasági vállalat az elkövetkező hetekben ellenőrzi a vidéki településeken a kukák tartalmát, és amennyiben azokban lebomló, növényi eredetű anyagot találnak, az érintett lakók értesítést kapnak arról, hogy helytelen módon gyűjtötték a szemetet, illetve a hulladékot nem szállítják el.

A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület is folyamatosan ellenőrzi a megye területéről a lécfalvi hulladékkezelő központba érkező hulladék összetételét, és sajnos az a tapasztalat, hogy lényegesen megnőtt a falvakról beérkező zöldhulladék mennyisége – tudtuk meg Ambrus Józseftől, az egyesület igazgatójától.

Éppen ezért – Kovászna Megye Tanácsával és a megyében működő hulladékbegyűjtő cégekkel közösen – egy Komposztáló Kisokost is szerkesztett, illetve nyomtatott ki 50 ezer példányban, román és magyar nyelven, amit minden falusi portára eljuttatnak. Mint mondta, a kiadvány olyan alapvető információkat tartalmaz, amelyek betartásával komposztálhatjuk a háztartásokban keletkező zöld hulladékot.

„A folyamat nem bonyolult, őseink ezt már anno eredményesen művelték, csak elhatározásra van szükség, és sokat tehetünk azért, hogy a szelektív hulladékgyűjtést egy magasabb szintre emeljük, ezzel is odafigyelve a környezetünkre és nem utolsó sorban a pénztárcánkra” – nyomatékosított Ambrus József.

Fotó: TEGA Rt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások