Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zúgtak, zörögtek, burrogtak a veterán gépek

Zúgtak, zörögtek, burrogtak a veterán gépek Kovászna megye

Több mint hatvan régi traktor, autó és motorkerékpár mutatkozott be szombaton Csernáton utcáin. A 12. alkalommal megszervezett Burrogtatón látogatók százai csodálták meg meg a ritkaságszámba menő „vasakat”, köztük hat igencsak értékes Hofherr traktort. A cseppet sem csendes, de annál izgalmasabb találkozóra idén is eljöttek az esemény hű barátai, Lévay Sándor és Kádár Zoltán is.

Hirdetés
Hirdetés

Burrogás és füst jelezte a Haszmann Pál Múzeum felé igyekvőknek: az idei gépésztalálkozó elkezdődött. Délben már benépesült az udvar, a motorok jártak, a tulajdonosok családtagok, barátok társaságában várták, hogy a díszmenet elkezdődjön. Fél 2 környékén végül Haszmann Lajossal az élen elindult a konvoj, körbejárta Csernáton központját és végül visszatért a múzeumhoz, ahol Kádár Zoltán, a mezőkövesdi Hajdu-Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgató mutatta be közelebbről a veterán gépeket.

Fotó: Tuchiluș Alex

Egyre többen, egyre hangosabban

Dimény-Haszmann Orsolya, a múzeum igazgatója és egyben a Burrogtató főszervezője örömmel szemlézte a tömeget, amely észrevehetően gyarapodik minden évben. Kérdésünkre elmondta: egyre több látogató, gépész, kézműves csatlakozik az eseményhez. A felvonuláson legalább hatvan, de a spontán érkezőkkel együtt annál is több traktor vonult fel, köztük Maros, Kovászna és Hargita megyeiek, ugyanakkor magyarországiak is. A szomszédban ugyanis bőven akad lelkes barátja a Burrogtatónak.

Lévay Sándor, gyöngyösi vállalkozó és traktorgyűjtő annak idején barátokkal látogatott a múzeumba és találkozott Haszmann Pállal. „Beszélgettünk Pali bácsival, hogy a mezőkövesdihez hasonló eseményt nem-e terveznek itt, és akkor mondta, hogy nem működnek a gépek. Következő évben összeszedtem a barátaimat az ország minden részéről, és eljöttünk javítani az itt található gépeket” – emlékezett vissza a gyűjtő, aki mára 180 értékes veterán traktor büszke tulajdonosa.

Fotó: Tuchiluș Alex

A legnagyobb Hofherr-gyűjtemény

A gépek iránti szeretet és az édesapja iránti tisztelet okán vette az első Hofherr traktort, most nagy valószínűséggel az övé a legnagyobb gyűjtemény a világon. „Most is olyan különleges gépeket hoztunk, amilyeneket sehol máshol nem lehet látni, mert csak ez az egy létezik belőle” – nyilatkozott Lévay Sándor, aki négy Hofherr traktorral érkezett, kettő közülük ritkaságszámba megy.

Nem csak ezek a gépek képezték a különlegességét az eseménynek. Kádár Zoltán, a mezőkövesdi Hajdu-Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgatója szintén oszlopos tagja a Burrogtatónak. A közönségnek ő mutatta be a felvonuló traktorokat, köztük a múzeum különlegességét, az 1930-as évekbeli McCormick traktort. A szakember szerint kiemelkedőnek számítottak a Hofherr traktorok is, amelyekből összesen hatot tekinthetett meg közelebbről a közönség. „A többi traktor meg olyan színes, mint a világ maga” – összegzett Kádár Zoltán a számos kincset tartalmazó felhozatalról.

Fotó: Tuchiluș Alex

Tizenkét éve burrogtatnak

Dimény-Haszmann Orsolya kihangsúlyozta: a szórakozás mellett ez egy kulturális esemény is, hiszen népzene, néptánc, cséplésbemutató, kézműves tevékenységek is színesítették a programot. Arra törekedtek, hogy színvonalas, sokakat megmozgató rendezvény jöjjön létre idén is.

A Burrogtató hagyományőrző jellegét Kádár Zoltán, és a többi lelkes támogató is igyekszik megerősíteni, nem csak jelenlétükkel, de a csernátoni gépek ápolásában előkészítésében való segédkezéssel is.

Fotó: Tuchiluș Alex

„Örülök annak, hogy most már 12. alkalommal jött létre a Burrogtató. Ez egy igazán nagy népünnepéllyé nőtte ki magát, ahova nem csak azok az emberek jönnek el, akiknek valamilyen kötődésük van a gépek iránt. Ez egy hatalmas társadalmi gyűjtőpont, ahol a magyar, székely emberek összegyűlhetnek. Ennek jövője is van, nem csak múltja” – fogalmazott a mezőkövesdi testvérintézmény igazgatója.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük