Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődhet a medvevadászat, megvannak a kilövési engedélyek

Kezdődhet a medvevadászat, megvannak a kilövési engedélyek Kovászna megye

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal megadta az ebben az évben megelőzési céllal kilőhető 54 medvére a kilövési engedélyt – tájékoztatott Gheorghe Neagu igazgató. A kvóta csekély, ráadásul olyan vadászterületeken nem kaptak engedélyt egyetlen példány kilövésére sem, ahol sűrűn okoznak gondot. Ilyen például Gelence környéke.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna megyében 34 vadászterület van, ezeket összesen 16 vadászegyesület kezeli. Közülük 12 kért kilövési engedélyt 24 területre, még 1 hátravan. Szám szerint a legtöbb engedélyt a Kovászna megyei Vadász és Sporthorgász Egyesület kapta, amelyik 10 vadászterületet kezel, ezeken 10 medvét lehet kilőni. Gelence, Nyújtód, Kézdimárkosfalva környékén egyet sem szabad, mert ezek mezei vadászterületek, ami utóbbi kettő esetében lehet igaz, de Gelencének erdős területei vannak, hogy ott mi történt, mi okból nem engedélyezte a minisztérium a kilövést, azt nem tudta mire vélni az igazgató sem. Kovászna megyében egyébként több mint 2000 medvét tartanak számon – közölte a Környezetvédelmi Hivatal vezetője

A 2023/81-es kormányhatározat törvény alapján azonnali beavatkozásként 5 medvét lőttek ki, 2-t pedig Sepsibükszád és Torja környékéről helyeztek át. Azt azonban már a szakminisztérium is belátja, hogy a medvék elköltöztetése nem egy hatékony megoldás, a vadak napokon belül visszajönnek oda, ahonnan elvitték őket. A kilövésekre Torján, Gelencén, Dálnokon, Kézdiszentléleken és Dálnokon került sor. Ehhez kellet némi meggyőző munka is, mondta Neagu, mivel a polgármesterek nagyon tartózkodóak voltak, de rábeszélték őket, hogy miután háromszor elkergették a medvét és az visszajárt, hívják össze az illetékes bizottságot és ennek eredménye az lett, hogy ha addig napi szinten bejárt a medve a falvakba garázdálkodni, után pár hétig nem volt gond. Utóbb aztán került más a kilőtt állat helyére. A legtöbb szarvasmarhát, több mint 10-et, egyébként Baconban ölte meg a medve.

A tavalyi évre teljes egészében kifizették a vadkárok utáni kárpótlást, 1 098 000 lej értékben – tájékoztatott Gheorghe Neagu. 2023-ban 366 esetben jelentettek a hivatalnak terményben vagy állatokban végzett pusztítást, ezek után közel 1 100 000 lejt fizettek ki – tudtuk meg. Idén a mai napig 150 esetet jegyeztek, 306 000 lejre becsült az okozott kár, ebből 177 000 lejt fizettek ki eddig. Mot éppen a költségvetés-kiegészítésre várnak, hallhattuk. Várhatóan a vadkárok száma csökken, ha a medvék már nem találnak maguknak táplálékot a kukoricatáblákban, hiszen azokat hamarosan betakarítják – vélekedett az igazgató. 6 farkastámadásról is tud a hivatal, ezek során 23 állat pusztult el. Csak a mai nap három újabb esettel nőtt a fenti szám: Hídvégen egy cukorrépatáblában esett kár, Zabolán szarvasmarha esett áldozatul, Bereckben pedig a kukoricatermés károsodott a vadak garázdálkodása következtében.

Véletlen balesetben – autó vagy vonat által elütve – hat medve pusztult el, egy anya nélkül maradt bocsot a balánbányai menhelyen helyeztek el.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások