Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tanévnyitó a sepsiszentgyörgyi Sapientián: legyetek hűek a nemzethez és Székelyföldhöz

Tanévnyitó a sepsiszentgyörgyi Sapientián: legyetek hűek a nemzethez és Székelyföldhöz Kovászna megye

Ötvennyolc elsőéves kezdte meg a 2024/2025-ös tanévet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Karán kedden; a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett művészeti képzésén 9-en kezdték el tanulmányaikat.

Hirdetés
Hirdetés

A 2015-től a Sapientia EMTE tanulmányi központjaként működő, tavalytól önállósult Sepsiszentgyörgyi Kar és a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett művészeti kara közös tanévnyitó ünnepséget szervezett kedden. 13 leendő agrármérnök, 20 erdőmérnök és 25 sport- és edzőképző szakos hallgató választotta idén a sepsiszentgyörgyi egyetemet, az általa 2021-ben befogadott művészeti karon pedig 7 elsőéves kezdi el festészeti, míg 2 szobrászati tanulmányait.

Az ünnepélyes megnyitó a Sepsiszentgyörgyi Kar vezetőségén és oktatóin kívül jelen volt Lengyel Péter, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja, Rabiné Kovács Eszter kari igazgató, a városi és megyei önkormányzat képviselője, Ambrus Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármester és Henning László, a Kovászna megyei tanács alelnöke, valamint a történelmi magyar egyházak képviselői.

Fotó: Tuchiluș Alex

Az erdélyi magyar fiatalok elvándorlásának kérdése

Zelenák József evangélikus esperes áldása után a helyi önkormányzatok vezetői köszöntötték a hallgatókat, majd Lengyel Péter lépett a mikrofonhoz. „Célunk egy erdélyi, magyar identitású, szellemiségében autonóm egyetemi szintű oktatást létrehozni” – jelentette ki, elismerve, hogy az itt folyó képzéseknek még sok részletét kell kidolgozni annak érdekében, hogy a romániai és nemzetközi művészeti felsőoktatásban is számon tartsák a sepsiszentgyörgyi művészeti szakot.

A dékán komoly problémaként tekintett az erdélyi magyar fiatalok elvándorlására, ennek a megelőzésére a román kortárs művészeti közegben való helytállásra is fel kívánják készíteni az itt tanuló festő- és szobrászhallgatókat – mondta.

A dékán a jövőbe tekintett

Náhlik András, a Sapientia egyetem Sepsiszentgyörgyi Karának megbízott dékánja is arra intette az egyetemistákat, hogy „legyetek hűek az (egyetem)alapító atyák szellemiségéhez, tanult szakmátokhoz, a nemzethez, Erdélyhez és Székelyföldhöz”. Kiemelte, hogy az elmúlt években a sepsiszentgyörgyi kar infrastruktúrája és eszközállománya jelentősen javult, a tanári kar erős és felkészült. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a most beiratkozott hallgatók tanulmányaikat már az új, modern kampuszon fogják befejezni.

Ezután került sor a Grátzer Miklós-díj átadására, amelyet az erdészeti képzésben kitűnő tanulmányi eredményeket elérő tanulók számára alapított az 1956-os forradalom és szabadságharc után az Egyesült Államokba emigrált, a New York állami egyetemen tanító professzor felesége. A díjat Kopacz Tímea harmadéves erdőmérnök szakos egyetemi diák érdemelte ki.

Fotó: Tuchiluș Alex

Esküt tettek az elsőéves hallgatók

A tanévnyitó ünnepség következő momentumaként az elsőévesek fogadalomtételére került sor, majd a végzős agrár- és erdőmérnökök búzamagot és tölgymakkot adtak át az elsőéveseknek, hogy ők majd a maguk során az ezekből sarjad búzakalászt és tölgycsemetét adják át a végzősöknek.

A tavaly indult sport- és edzőszakon még nincsenek végzősök, de ott is hagyománnyá érlelődik a stafétabot átadása a gólyáknak. A művészeti szakon tanulók ugyanakkor festőecsetet és mintázófát kaptak ajándékba.

Az ünnepség, amelyen Kakasi Zsuzsanna művészeti középiskolás diák gitárjátékával működött közre, a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. szeptember 26., 8:24
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Gyorstalpaló! Régen egyetemi közppontokba mentünk, most minden butikban oklevelet lehet szerezni! Ezek lesznek a jövő „szakemberei”

    • User
      Dátum: 2024. szeptember 26., 13:25
      ÉRTÉKELÉS: 3

      Az. Amolyan négy éves gyorstalpaló s utána lehet még egypár esztendőcskét tovább tanulni: pl. szakosodni mondjuk, növényorvosi képzésre, ami, ha jól tudom, két év, aztán jöhet a mesteri, az újabb két év s még a Dr. rövidítést is becses neved elé biggyesztheted, ha kibírsz újabb 3-4-5 évet, kutatsz, dolgozol megszállottan, mellette megtanulsz vagy két-három idegen nyelvet – az se baj, ha az oroszt vagy a kínait, de a szuahélit is elfogadják – s persze kutatásaid eredményeit leközlöd rangos nemzetközi tudományos kiadványokban.

      • User
        Dátum: 2024. szeptember 28., 14:34
        ÉRTÉKELÉS: 5

        20 évet kellene szerinted tanulniuk? A netröl rendelhetö diplomák a gyorstalpalók 0 részvétellel nem a 4-5-6-8 év. Érettségiig eljutottál egyáltalán vagy ott is a padtárasdról másoltál mindent? Nincs neked semmi diplomád aztán irigy vagy rájuk mert nekik van fenekük leülni 8-10 évet kemény kutatómunkával is ami neked nem menne. Savanyú a szőlő mi?? Hiába szereztél be 20 diplomát a vízszereléstöl a cukrászig. Megismerszik úgy is hogy a tanulástól annyira állsz te mint innen a Hold.

    • User
      Dátum: 2024. szeptember 26., 13:49
      ÉRTÉKELÉS: 6

      A ”közppontokba” nevelkedettek alakították így, ezt a világot, amelyet most oly nagyon szídnak.

      • User
        Dátum: 2024. szeptember 27., 8:22
        ÉRTÉKELÉS: 1

        Pár éve volt egy vitám egy ilyen „közpppontban nevelkedettel”: az ő álláspontja az volt, hogy bezdeg régen milyen jó volt a felsőoktatás és hogy most milyen rossz. Többek között azért, mert akkor régen még – majdnem ingyen – ebédet is adtak a diákoknak… Valamikor a ’60-as évek végén vagy a ’70-es évek elején. De a csúcs az ingyen villanykörte volt a bentlakásban. (A cseu-korszakban, a héthúszas kenyér és a háromhuszonötös Kárpáci idejében, ha jól emlékszem, 60 bani volt egy villanykörte).
        Az oktatás színvonaláról nem sok szó esett…

  • User
    Dátum: 2024. szeptember 28., 14:18
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Itthon ezeknek a szakmáknak régen nincs jövöje hiába eröltetik. Fele kimarad már az első hetekben de a naplóban benne maradnak és jol mutatnak a számok akkor. Az erdömérnök szak is nagy népszerüségnek örvendett túljelentkezéssel az elején mivel nem románul kellett tanulni. Sokan azt gondolták hogy a többi erdészeti diplomagyár módjára ez is boritékban hazaküldi a diplomát aztán látták nem és kimaradtak. A számok elapadtak idén már egy fizetös helyre se pályázott senki. A sport szak is igy jár mert sokan koppani fognak amikor rájönnek hogy itthon nem lesznek soha luxusfocisták. Diplomával vagy anélkül lesz az egész fiatal itthon bolti eladó vagy csomagfutár.

  • User
    Dátum: 2024. szeptember 28., 14:35
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Szép dolog az identitás meg az elvándorlás csökkentése. De tök mindegy hogy most vagy négy év múlva kell elvándorolniuk mert ezekböl itthon éhenhal minden fiatal. Ha hamarabb kimegy külföldön gyorsabban meg tudja alapozni a jövöjét és majd negyven valahány évesen doktori diplomával 0 lejjel a zsebében nem kell azon gondolkodnia hogy a külföldi munkához kezd kiöregedni meg ha elmegy késö lesz utána családot alapitani.

  • User
    Dátum: 2024. szeptember 30., 9:56
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A kommentek alapjan nagyon erdekes ez a szekely mentalitas , ha magyarul tanulhatunk az a baj no meg ha nem tanulhatunk magyarul az meg nagyobb baj, hogy lehet ezt akkor csinalni?