Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Súlyos bírságot rótt ki a környezetőrség a bölöni és az előpataki önkormányzatra

Súlyos bírságot rótt ki a környezetőrség a bölöni és az előpataki önkormányzatra Kovászna megye

A községekben keletkezett hulladék kezelését ellenőrző környezetőrség borsos bírsággal, 45 000 lejjel sújtotta bölöni és előpataki önkormányzatokat a területükön levő szeméthalmok, illegális lerakatok miatt.

Hirdetés
Hirdetés

Az ellenőrök Előpatak térségében rengeteg helyen találtak a természetben nagy mennyiségű háztartási hulladékot, de építkezési törmeléket is. Mivel az önkormányzat nem biztosította a szelektív hulladékgyűjtést, a szemét elszállítását és megsemmisítését, a 92/2021-es törvénynek megfelelően 45 ezer lejes bírsággal sújtották, utóbb pedig a bölöni polgármesteri hivatal a Bölönpatakon tapasztalt hasonló állapotokért inkasszálta a tetemes büntetést – idén már nem először.

Előpataki látkép. Fotó: Kovászna Megyei Környezetőrség/Facebook

Amennyiben 15 napon belül eleget tesznek a fizetési felszólításnak, csak az összeg felét kell kell kifizetniük. Bölön már lépett ez irányban, Előpatak még a fizetési határidőn belül van, tudtuk meg Lucian Cândeatól, a Környezetőrség főfelügyelőjétől.

Ezenkívül természetesen a helyzet rendezését, vagyis a hulladék összetakarítását is elrendelték az ellenőrök. Ha ezt nem teszik meg az önkormányzatok, a büntetés összege 50 – 100 ezer lejig is terjedhet. Előpataknak november 5-ig kell eleget tennie e kötelezettségének, Bölönnek pedig szeptember 30-ig.

Fotó: Kovászna Megyei Környezetőrség/Facebook

Ha meg is történik a területek megtisztítása, a helybeli közösségek kevésbé normatisztelő magatartása miatt hamarosan újra szembenézhetnek e problémákkal az említett községek elöljárói. „Nekünk a törvényeket alkalmazni kell, az illetőknek betartatni azokat”, válaszolta felvetésünkre a Kovászna megyei Környezetőrség vezetője.

Fotó: Kovászna Megyei Környezetőrség/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások