Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Most a leglátványosabb a Kézdivásárhelyen épülő uszoda

Most a leglátványosabb a Kézdivásárhelyen épülő uszoda Kovászna megye

Szembeötlő a haladás a céhes város uszodájánál, ahol már a tetőszerkezet kialakításáig jutottak a munkálatok. Az impozáns szerkezet hétszáz köbméter rétegelt falemezt, negyven tonna fémet és majdnem negyvenezer csavart tartalmazó elemeit egyenként szerelték össze.

Hirdetés
Hirdetés

Mint ismeretes, a kézdivásárhelyi fedett uszoda az Országos Befektetési Társaság (CNI) finanszírozásával épül, a város modernkori történetének legnagyobb értékű, közpénzből megvalósuló beruházásának számít, mintegy 30 millió eurós költséggel. A kivitelezési szerződést tavaly márciusban írták alá, az építkezést a besztercei MIS Group végzi.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere érdeklődésünkre elmondta: ha a tudják tartani a jelenlegi tempót, jövő év végére elkészülhet az uszoda, amely 40-45 alkalmazottal fog tudni működni. „Az elkövetkező periódusban valószínűleg azokat a testvérvárosainkat is meg fogjuk látogatni, ahol hasonló létesítmények vannak. Tanuljunk arról, hogy lehet minél hatékonyabban működtetni, milyen személyzet szükséges” – vélekedett az elöljáró.

Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata/Facebook

Precizitást igénylő munka

A ForestMania hírportál leírása szerint az igényesen elkészített fa tetőelemeket Temesváron gyártották és egyenként szállították a céhes városba, hogy a helyszínen összeszereljék. A faszerkezetet korszerű modellezési programmal tervezte egy mérnökcsapat. A cikkből kiderül, hogy a folyamat közben több kihívással is szembesültek a szakemberek, például a szerkezet formáját illetően, de kiemelten figyeltek a minőségre és arra, hogy a követelményeknek megfelelően tűz- és vízálló legyen a faszerkezet.

A teljes építmény 700 köbméter rétegelt lemezt, 40 tonna fémet és majdnem 40 ezer csavart tartalmaz. Az összeszerelés során a 300 tonnás darut három különböző pozícióba kellett elmozgatni, mindegyik áthelyezés csaknem egy napot vett igénybe. A folyamatot látványos videófelvételen örökítették meg.

Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. szeptember 26., 9:24
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Szépen alakul,majd ha itt végeznek aztán esetleg be lehetne nepesiteni a tönkretet volt csavargyarat,és a szintén tönkretet ElCot,vagy a leromlott Amidont!Amúgy csak érdekelne mi a terve a varosvezetesnek a tönkretet gyárepuletekel?Ezzel a látképeel csalogatja haza fiataljait a város?

  • User
    Dátum: 2024. szeptember 26., 23:55
    ÉRTÉKELÉS: -7

    Hat .. ki fogja kifuteni? 40 alkalmazott? annak mennyi a koltsege es minek kell 40 ember? Tiszta minusz nem adok 2 evet es bezar vagy ideiglenesen uzemel majd csak! Tul nagy falat ez egy 16 ezres nyugdijas varosnak higyetek el!

  • User
    Dátum: 2024. szeptember 27., 10:02
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Penz temeto, 40 x 5000 =200 000 RON es meg nincs is futve, hol van a viz, aram, a vegyszerek es kulombozo fogyoanyagok ara. Gondolom, hogy volt egy tanulmany,hogy hany latogato kell, hogy eletkepes legyen a letesitmeny. A diakok csoportos latogatasa egy biztos jovedelem, csak a szulok birjak folyamatosan fizetni a berletet .

  • User
    Dátum: 2024. szeptember 27., 11:45
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Mi köze van a városnak az Elco, Amidon illetve Csavargyárhoz? Mind magántulajdon. Eddig az volt a baj , hogy nincs uszoda, most az , hogy lassan lassan befejeződni látszik.

  • User
    Dátum: 2024. szeptember 29., 13:43
    ÉRTÉKELÉS: 6

    vagy úgy jár mint a baróti uszóda. Az rmdsz nagy támtámmal és dicsekedéssel megépítette, aztán egy hétig se voltak képesek műkődtetni. A cigányt nem úgy verik ám, ahogy bérfotelben ülve egyesek elképzelik. nagy hazugság minden