Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ideiglenes hulladéktelep jön létre a sepsiszentgyörgyi tyúkfarm bontása nyomán

Ideiglenes hulladéktelep jön létre a sepsiszentgyörgyi tyúkfarm bontása nyomán Kovászna megye

Szeptember elejétől zajlik a sepsiszentgyörgyi volt tyúkfarm bontása, melynek a helyére pedagógusoknak és egészségügyi dolgozóknak szánt szolgálati lakásokat és egy új lakónegyedet építtetne a város. Hatalmas és költséges munkálatról van szó, melyet a város saját cége, a Sepsi Útépítő végez, és amely meglepetéseket is tartogat.

Hirdetés
Hirdetés

Az egykori tyúkfarmon 16 hatalmas betoncsarnokot kell a földdel egyenlővé tenni, illetve a területet meg kell tisztítani és a majdani építkezésre alkalmassá tenni. Addig a bontásból származó törmeléket a helyszínen ledarálják és a közelben levő régi szeméttelep mellett helyezik el egy 1,2 hektáros területen. Ehhez a napokban várják a Környezetvédelmi Hivatal engedélyét – magyarázta Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester.

Azért is született ez a döntés, mert a majdani A13-as autópályára tervezett felhajtó is a közelben haladna el, annak az építéséhez pedig majd fel lehet használni a törmeléket. Az autósztráda-építés még távolinak tűnik, mivel jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésénél tartanak.

Fotó: Tuchiluș Alex

A sepsiszentgyörgyi csütörtöki tanácsülésen felmerült, hogy a bontási költségeket aktualizálni kell a helyszínen keletkezett egyéb hulladékok elszállításának és kezelésének költségével. Habár a város felkérte a korábbi bérlőket, hogy hagyjanak rendet maguk után, a helyszínen sok autógumi, autóalkatrész és háztartási hulladék maradt utánuk.

Ezt a város, mivel haladni kellett a munkálatokkal, eltakarította, de a szemét elszállításának költségeit később behajtja a bérlőkön, tudtuk meg. Viszont a betoncsarnokok tetején levő kátrányborítást az önkormányzat költségén kell speciális kezelést igénylő hulladékként elszállítani, ennek a költségét is belefoglalták most a munkálat teljes költségvetésébe, amely jelen pillanatban közel 10 millió lej (áfa nélkül).

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás