Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Olyan kalácsot sütnek, amilyet még nem látott a világ

Olyan kalácsot sütnek, amilyet még nem látott a világ Kovászna megye

Hagyományos és formabontó kürtőskalácsok illata fogja betölteni Sepsiszentgyörgy főterét október 4-6. között. Tavaly arany kürtőst, idén kincses kalácsot fognak elkészíteni a rendezvény központi mozzanataként. Ugyanekkor zajlik majd az Őszi vásár is mintegy 120 árus részvételével. Az eseményeket koncertek is tarkítják, érkezik a Zanzibar és a 4S Street.

Hirdetés
Hirdetés

Az idei Kürtőskalács-fesztiválon 14 Kovászna, Hargita, Maros és Kolozs megyei csapat fog ízletesebbnél ízletesebb dorongos süteményeket készíteni. Az előző pár évhez hasonlóan a szombatot idén is a hagyományos, cukros kalácsnak szentelik, vasárnap pedig reformkürtőssel kell majd előrukkoljanak a versenyzők. Utóbbit ez alkalommal is legalább 50 százalékban teljes kiőrlésű lisztből kell készíteniük úgy, hogy elrugaszkodnak az édes ízvilágtól.

A szervezők sajtótájékozatón ismertették a részleteket. Fotó: Tuchiluș Alex

A reform kürtős ötlete nem csak izgalmas, de lassan hagyományteremtő jelleget is kap. „Én szeretném, ha kialakulna egy olyan réságazata a kürtőskalácsnak, ami kiszolgálja azokat is, akik mondjuk megkóstolnának egy nem édes finomságot is” – fogalmazott Igyártó Réka, az Agrosic vezetője a fesztivál részleteit ismertető sajtótájékoztatón. Tavaly sok ínyencség készült a versenyen: medvehagymás, murkos, szalonnás, fokhagymás, vajas-tökmagos kalács is, most ezek továbbgondolására is esély nyílik.

A főattrakció: kincses kalács

Tavaly aranybevonatú kürtőst készítettek, idén újabb specialitás fog sülni. A kincses kalácsot szó szerint kell érteni, ugyanis a finomság valóban kincseket rejt majd, ezek keresésében pedig a közönség részt vehet. A sütésre október 5-én, szombaton este fél 6 és fél 7 között fog sor kerülni, a folyamatot bárki végigkövetheti. A fesztivál másik izgalmas mozzanata az óriásreggeli: vasárnap 11 órakor, a város főterére várják az édesszájúakat, hogy egy hosszú terített asztalhoz ülve fogyasszanak el egy kis süteményt és kakaót. Tavaly kétszázan reggelizek egy asztalnál, így a szervezők idén is igyekeznek sikeresen felépíteni a közösségépítő eseményt.

Igyártó Réka, az Agrosic Közösségek Közti Társulás vezetője. Fotó: Tuchiluș Alex

Összesen 120 árus jelentkezett a fesztivállal egy időpontban sorra kerülő Őszi vásárra. Damian Diana, a Kónya Ádám Művelődési ház menedzsere kiemelte: idén a megszokottól eltérő helyszínen, a régi Bodok szálloda parkolójában, valamint a polgármesteri hivatal előtti útszakaszon kapnak helyet az árusok. Kézművesek, őstermelők és kereskedők hoznak színes termékkínálatot a városba, de az Erzsébet parkban sorra kerülő gyerekprogramokkal is készülnek a szervezők.

Székelyföld védjegyét erősítik

Noha a fesztivál hatodik kiadásához érkezik októberben, a szervezők nem tévesztik szem elől a rendezvény célját. „Szórakoztató jellegű és nagyon sok embert megmozgat, de elsősorban az a célja, hogy Székelyföld brandjét erősítsük, hiszen a kürtőskalács, mint tudjuk, egy olyan igazi székelyföldi termék, amelynek a nevét sem lehet más nyelvre lefordítani. Erre büszkék is vagyunk” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: Székelyföldön hozzávetőlegesen kétezer család él meg kalácssütésből, nem is beszélve arról, hogy a finomság mára nemzetközi szinten is elterjedt a helyieknek köszönhetően.

Tamás Sándor a hagyományok megerősítését, a minőség növelését hangsúlyozta. Fotó: Tuchiluș Alex

A versenybírák már a tavaly is úgy vélték, hogy a csapatok termékeinek minősége érezhetően javult, a megye elnöke szerint ez szintén fontos hozadéka a fesztiválnak. A rendezvénynek idén is neves zsűritagjai lesznek: Farkas Ferenc mestercukrász elnökként, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Szőcs Ilona, a Malomkert Panzió vezetője, Bocskor László pékmester, Kabai Gábor, a marosvásárhelyi Eldi pékség termelési igazgatója. Idén új zsűritag Csiszár Melinda, a kézdivásárhelyi Süti Éden tulajdonosa.

Változatos színpadi program

Pénteken 17 órától gyermektáncházzal indítanak a színpadon,19 órától a magyarországi Csángáló zenekar lép fel. Szombaton 17 órától a Kincskeresők Néptáncegyüttes előadását lehet megnézni, 16 órától a Tekergők kisegyüttes gyermekkoncertjére kerül sor.

Damian Diana az idei Őszi vásárról mesélt. Fotó: Tuchiluș Alex

A felnőtteknek is bőven akad zenei kínálat: pénteken a Csángáló után a 4S Street lép fel. Szombaton Day by Day, őket követi a TNT zenekar, amely egy kicsi őszi hangulatot fog varázsolni szombaton a városközpontba. A vasárnap estét a magyar előadók közül a Zanzibár zárja. A Kürtőskalács fesztivál programja a honlapon elérhető.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás