Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„A szeretet és egymás tisztelete alapfeltétel”

„A szeretet és egymás tisztelete alapfeltétel” Kultúra

Ferencz Evelin színésznő korábban csak nézőként járt Kézdivásárhelyen, ezúttal szerepet kapott az Udvartér Színház Szerelem c. (Barta Lajos nyomán) produkciójában, amelynek bemutatója október 11-én lesz. Jobban meg akartuk ismerni…

– Milyen előzetes elképzelése, tapasztalata volt Kézdivásárhelyről, mielőtt elvállalta a felkérést? Mennyire ismerte az Udvartér Színház (korábban Udvartér Teátrum, illetve Városi Színház) munkáját, volt-e valamilyen kapcsolódása?

– Kézdivásárhelyről előzetes tapasztalatom a Jazz nevű kocsmának a finom camembert menüje volt. A fiatal színészkollégák meséltek a színházról és a próbafolyamatokról többet, miután leszerződtek, hogy mennyire jól érzik magukat ebben a családias környezetben. Láttam az egyik zenés produkciót, ami a sokadalomra készült, ha jól tudom, szabadtéri zenés előadás volt és megfogott az a kedvesség és tisztaság, ami a színpadról áradt.

Hirdetés
Hirdetés

– Javában zajlanak a próbák, milyennek értékeli az alkotói folyamatot?

– A Szerelem című előadás alkotói folyamata sok vidám pillanattal tűzdelt, inspiráló kihívás. A közös munka sok váratlan szituáció elé állít olyan körülmények között, ahol a szeretet és egymás tisztelete alapfeltétel.

– Fiatal színészként eddig milyen szerepek találták meg, illetve mi jelenti a kihívást a Szerelemben játszott karakter esetében?

– Eddigi produkcióim inkább az egyetem keretében létrehozott vizsgaelőadásokban játszott szerepek voltak. Ez tartalmaz sok mozgásszínházi vizsgamunkát koreográfusi végzettségem miatt. Színészhallgatóként három egyetemi produkcióban játszottam, a kedvencem a Forgács Péter által színpadra állított Állami című előadás volt, valamint egy, az egyetemtől független alternatív színházi nevelési projekt során létrejött ShapeUp című előadásban játszottam Emily, a komorna szerepét, Némethy Zsuzsa színésznővel, aki a bárónő karakterét formálta meg. A Szerelem próbafolyamatában az általam játszott szereplő kapcsán a legnagyobb kihívás a karakter végletesen ellentétes jellemvilágának a megalkotása, oly módon, hogy a saját igazságának és erejének az érvényessége a megfelelő ízléssel és szerethetőséggel jelenjen meg.

 

Ferencz Evelin vagyok, 24 éves. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakán végeztem az alapképzést, a mesterit pedig ugyanazon intézmény színész szakán. Csíkszeredában élek.

 

– Mi az az üzenet, ami aktuálissá, a mai néző számára relevánssá teszi a Szerelem című előadást?

– Mindenki keresi a boldogságot a saját életén, az emberi kapcsolatain és eszköztárán keresztül. A mai néző számára az aktualitást én ennek a keresésnek a módszerén, a ,,hogyan” vizsgálatán keresztül fogalmaznám meg. Ez olyan dolog, ami mindenki számára teljesen egyedi és személyes, a kérdés az, hogy kit mi tesz boldoggá? És igazából kinek mi a boldogság?

– Személyesebb vonatkozásban, az ön számára hogyan fogalmazható meg a darab lényege?

– Számomra a darab lényege is ebben a boldogságkeresésben rejlik. Hogy hol keressük: kint, a körülöttünk lévő világban vagy pedig belül, saját magunkban, esetleg mindkettő? És mit vagyunk hajlandóak feláldozni azért az idealizált képért, amit akár a társadalom, akár a közvetlen környezet meghatároz mint boldogság vagy ,,rendes élet”, attól függően, hogy mennyire azonosulunk mi ezzel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük