Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem tanult a szép szóból, most fizethet érte

Nem tanult a szép szóból, most fizethet érte Kovászna megye

Egy kisteherautó rakterét töltötték meg a sepsiszentgyörgyi TEGA köztisztasági vállalat munkatársai azzal a nagy mennyiségű hulladékkal, amit az Ifjúság utcai gyűjtőpont mellé ürített le egy környékbeli lakó. Az Egészségügy sétányi lakás tulajdonosát azonosították, és feljelentést tettek ellene.

Hirdetés
Hirdetés

A TEGA már több ízben figyelmeztette városon lakó ügyfeleit, hogy a gyűjtőpontokon kizárólag egy háztartás hétköznapi életvitele során keletkező szemetet lehet elhelyezni: azt, amit mindannyian normális mennyiségű hulladéknak tekintünk. Ha valaki vásárol, örököl vagy éppen felújít egy lakást, az nyilván más mennyiségű hulladékot feltételez. Ezt már külön megrendeléssel lehet elszállíttatni, akárcsak az építkezési törmeléket, előbbit 210, utóbbit 90 lejes köbméterenkénti áron. Egy Egészségügy sétányi lakos azonban szemmel láthatóan fittyet hányt erre a szabályzatra, no meg a jó ízlés határait is durván átlépte, amikor kisteherautónyi hulladékot hagyott a gyűjtőpont mellett.

Ugyanakkor jogi szempontból sincs rendben, ha valaki, mint ahogy ebben az esetben is történt, egy lakásban hosszú évek alatt összegyűlt textilt, kartont, nájlont egyszerűen leüríti a szemetes mellé. „Övvonal alatti húzás ennyi szemetet csak úgy lepakolni a kukák közelébe, ez már illegális hulladéklerakásnak minősül” – mondja Máthé László, a TEGA Rt. igazgatója, hozzátéve, hogy ekkora mennyiséggel eddig még sosem találkoztak.

A szemét alapján sikerült az elkövetőt is azonosítani, ellene a jogi osztályuk meg is tette a feljelentést. Az igazgató ezúton is felhívja a figyelmet: minden hulladékot el tudnak szállítani, a díjszabás a tega.ro oldalon is megtalálható a Hulladékszállítás menüpont alatt. Sőt, Sepsiszentgyörgy területéről a régi bútorokat ingyen szállítják el, csak időpontot kell egyeztetni a 0267 310 123-as számon.

Az őszre való tekintettel a TEGA a biológiailag lebomló hulladékok gyűjtése kapcsán is fontosnak tartja hangsúlyozni: az érvényes szabályok értelmében vidéki településekről nem szállítanak el lebomló anyagot. Azon személyek, akiknek a vegyes hulladékában sok a lebomlót találnak, arra számíthatnak, hogy a kukájukat nem ürítik ki. Sepsiszentgyörgyön mindenképpen elszállítják a lebomló hulladékot, de ha nagy a mennyiség, akkor előfordulhat, hogy ez több részletben történik. A megyeszékhelyen ugyanakkor ágaprítást is lehet kérni a fentebb említett telefonszámon – a felaprított ágakat a TEGA minden esetben elszállítja.

A főzőolajat is külön gyűjtik

A sepsiszentgyörgyiek továbbra is leadhatnak háztartásból származó főzőolajat, a jelek szerint ezzel a lehetőséggel többen élnek is. A megyeszékhelyen két helyen gyűjtik a használt olajat: a piacon, az Ág utcai bejárat felől, valamint a hulladékudvarban. A gyűjtőpontokra kihelyezett olajgyűjtős kuka ugyanis nem vált be: volt, aki egyenesen bele öntötte a szennyezett olajt, de sok esetben minden egyébbel rakták meg a kukát.

A két olajbegyűjtőhöz idén összesen 500 kg olajt adtak le: februárban 50, áprilisban 200, májusban 50, júliusban és augusztusban 100-100 kg, a többi hónapban elenyésző mennyiség gyűlt össze. „Az olaj gyűjtése azért fontos, mert 1 liter élővízbe öntött olaj megközelítőleg 1 millió liter vizet szennyezhet be, a növényekre lerakodva meggátolja azok oxigénfelvételét, csatornába öntve rendkívül nehezen tisztítható szennyvizet eredményez” – mondja Máthé László, a TEGA Rt. vezetője.

Fotó: TEGA Rt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük