Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Leteszteltük, mennyi időt spórol meg nekünk Sepsiszentgyörgy elkerülőútja

Leteszteltük, mennyi időt spórol meg nekünk Sepsiszentgyörgy elkerülőútja Kovászna megye

Havonta százezer áthaladó járműtől szabadítja meg a háromszéki megyeközpontot a kerülőút, amelyet szerdán délben ünnepélyes felvonulás keretében adtak át a forgalomnak. A a nyitást követően mi is kipróbáltuk, és az érdekesség kedvéért a stopperóránkat is magunkkal vittük.

Hirdetés
Hirdetés

Birtokba vette a forgalom a frissen megépített utat, amely Szotyor előtt válik ki a 12-es országútból, majd kikerülve Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt, a város Csíkszereda felőli kijáratánál csatlakozik vissza az országúthoz. A beruházás, amelynek értéke a 250 millió lejt súrolja, azzal a célzattal valósult meg, hogy legalább 20 százalékban könnyítsen a város forgalmán. Ezzel együtt az átutazók számára is időt spórol, nem keveset.

Feleannyi idő alatt, dugó nélkül

Az átadásra már vártak a környékbeli lakók, hiszen csúcsidőben rendszerint torlódás alakult ki az Oltmező utcában. Az egyik legnagyobb kincs pedig az idő, amelyet ezentúl megtakaríthat az is, akinek a városban van dolga és az is, aki csak átutazik. Hogy viszonyítani tudjunk, mi magunk is kipróbáltuk a 11,56 kilométer hosszúságú elkerülőutat, de a nyitás előtt még egyszer lemértük, mennyi időbe kerül ugyanezt a szakaszt a városon keresztül megtenni.

Az Oltmező utcában rendszeres a dugó. Fotó: Tuchiluș Alex

Déli órában, a Szotyor előtti körforgalomtól számítva húsz percbe került, míg a településeken áthaladva eljutottunk a város csíkszeredai kijáratánál megépített körforgalomig. Ebből tizenöt percet csak a Sepsiszentgyörgyön való átkeléssel töltöttünk, hiszen számolnunk kellett a gyalogátjárókkal, tömegközlekedéssel, és természetesen az Oltmező utcai dugóval is. Ugyanezt az elkerülőúton, betartva a sebességkorlátot, kevesebb mint tíz perc alatt tudtuk megtenni, tehát fele annyi idő alatt. Minden valószínűség szerint már az elkövetkező órákban érezhető lesz a városi forgalom megkönnyebbülése is.

Százezer ok az ünnepre, egy a felháborodásra

Az elkerülőutat autós felvonulás nyitotta meg, élén a Brassói Regionális Útügyi Hatóság képviselőivel, valamint Antal Árpád polgármesterrel. Ezután már szabad volt az út mindenki számára, és a körgyűrű csakhamar megtelt kovásznai, hargitai, de főként brassói és más idegen megyékből érkező teherautókkal. Az átadást követően a polgármester rövid sajtótájékoztatón reagált a történésekre és örömmel vette, hogy ezentúl havonta százezer autóval kevesebb hajt be a városba. A tehermentesítés mellett tisztább lesz a levegő és könnyebben megóvható az infrastruktúra is.

Antal Árpád szerint kétnyelvűre fogják cserélni a táblákat. Fotó: Tuchiluș Alex

Attól már kevésbé volt elragadtatva, hogy a feliratok kizárólag románul jelennek meg, a természetes szerinte az lett volna, ha minden tábla kétnyelvű. „A szállításügyi minisztérium és a miniszter úr is támogatta ezt a kezdeményezésünket, de úgy látszik, hogy vannak még milicisták a belügyminisztériumban, akik ezt most megakadályozták. Ez nem fog így maradni, el fog jönni az a pillanat, amikor ezeket le fogjuk cserélni, és beáll itt is a normalitás, tehát kétnyelvű feliratok lesznek” – szögezte le Antal Árpád.

A városvezető szerint mindez azért történt így, mert az RMDSZ nincs kormányon. „Fejlődik a város, és ez a helyi emberek életminőségén fog meglátszani. Természetesen mi Bukarestben azon leszünk a továbbiakban is, hogy a fejlesztéseket a magunk módján segítsük, és további pénzforrásokat tudjunk Sepsiszentgyörgy és egész Háromszék fele csatornázni azért, hogy ez a fejlődés ne álljon meg” – tette hozzá a megnyitón résztvevő Miklós Zoltán háromszéki RMDSZ-es képviselő.

Miklós Zoltán képviselő a választások tétjére hívta fel a figyelmet. Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük