Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Helyi termelők profitáltak a rövid ellátási lánc kiépítéséből

Helyi termelők profitáltak a rövid ellátási lánc kiépítéséből Kovászna megye

Az illyefalvi LAM Alapítvány egy újabb, ezúttal a zöldség-gyümölcs értékesítését és a kisvállalkozók, kistermelők boldogulását segítő projektet zár le. Ezt értékelték Sepsiszentgyörgyön.

Hirdetés
Hirdetés

„Van egy álmom” – mondta a Fidelitas Hotelben megtartott sajtóeseményen Klárik Attila, a vidékfejlesztéssel, felnőttképzéssel és hitelkihelyezéssel foglalkozó illyefalvi LAM Alapítvány igazgatója. Arra a Katalóniában látott jól működő példára utalt, hogy lehet a kisgazdák termékeit szövetkezeti rendszerben feldolgozni és értékesíteni.

Az 1959-ben megalapított bonArea hálózatról egy kisfilmet is megtekinthettek a jelenlevők. Igaz, hogy a szóban forgó pályázathoz képest ez elképzelhetetlenül nagy egység, saját feldolgozóüzemmel, óriási logisztikával, de még egy – az alkalmazottaknak fenntartott – idősotthon is tartozik hozzá. Azt viszont remekül példázza, hogy az Erdélyben is nagy hagyománnyal rendelkező szövetkezeti forma (nálunk az első 1867-ben alakult meg Szeben megyében) milyen jó esélyeket nyújt a résztvevőknek a fejlődésre.

A pályázat fejlődési lehetőséget is jelent minden résztvevőnek. Fotó: Bodor Tünde

Az Országos Vidékfejlesztési Program szóban forgó, 218 873 euró értékű pályázatát tavaly tavasszal nyerte meg a LAM Alapítvány. Aláírásával arra szerződött, hogy projektvezetőként 21 hónap alatt tető alá hozza a termelő, feldolgozó és értékesítő együttműködését, vagyis kiépít egy rövid ellátási láncon alapuló élelmiszeripari termékpiacot, mindezt egy 50 kilométeres körzeten belül.

Jakab István aldobolyi zöldségtermesztő azt vállalta, hogy 15 hektáros családi családi farmjáról évente 2000 kilogramm nyers zöldséget és gyümölcstermést ad a feldolgozónak. Kovács Katalin és férje szászfalusi feldolgozó üzemükben a nagymama receptjei alapján 27-féle kézműves terméket állítanak elő. A Kovács Kamra késztermékeit – szörpöket, lekvárokat, savanyúságokat, paradicsomlét, hagymalekvárt, tormát, zakuszkát – Gácz András vállalkozó illyefalvi üzletén, vendéglátó-egységén és catering-szolgáltatásán keresztül juttatja el a fogyasztókhoz

A pályázati keretből sikerült beszerezni a zöldségtermesztőnek és a feldolgozónak egy-egy hűtős szállítókocsit is, bár azok árát csak 70 százalékban támogatta a finanszírozó. Amit viszont a kisvállalkozók különösen értékeltek – mert arra ritkábban futja –, hogy a finanszírozás lehetővé tette saját marketinglánc kiépítését is.

Fotó: Bodor Tünde

Jakab István elmondta, hogy a projektnek köszönhetően a leszerződött zöldségmennyiségnél sokkal többet sikerült értékesíteniük. Kovács Zsigmond is beszámolt arról, a hat éve alapított kis szászfalusi feldolgozóüzem látványosan fejlődik: kezdetben csak 40 családnak állítottak elő termékeket. Jelenleg termékeik 80 százalékát egy torockói panziónak értékesítik. Igyekeznek egyre szélesíteni a termékskálát is, elégedett klienseik pedig újabb és újabb rendeléseket is hoznak.

Klárik Attila kijelentette, hogy a jövőben is szeretnék az ehhez hasonló típusú pályázatokat népszerűsíteni: miután Háromszéken a tejiparban már van egy mai napig működő hasonló lánc (a Meolact), talán a pékipar következhet. „Hiszünk a szövetkezésben!” – nyomatékosította a LAM Alapítvány igazgatója.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük