Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megújult a Székely Mikó Kollégium múzeumtermének kazettás mennyezete

Megújult a Székely Mikó Kollégium múzeumtermének kazettás mennyezete Kovászna megye

A Székely Mikó Kollégium 2020-ban elkezdett általános felújítása keretében visszaadták régi fényét a főépületben levő múzeumterem patinás kazettás mennyezetének. Ez alkalomból Mikó Imre előtt is tisztelegtek a hagyatékából nyílt kiállítással.

Hirdetés
Hirdetés

Az egykori rajzterem mennyezete 1977-ben készült el neves háromszéki mennyezetfestők motívumaival, azonban az elmúlt években, évtizedekben a tetőről becsorgó víz sokat rontott a kazetták állapotán, több közülük helyrehozhatatlanul megrongálódott. Pál Tünde pasztorálpszichológus, bútor- és mennyezetfestő csapatával együtt vállalkozott arra, hogy állagmegóvást végez a még menthető kazettákon, a helyrehozhatatlanul megrongálódott 18 darabot pedig újakkal pótolja. 

A kor és névadója szellemét is tükrözi a felújított Mikó

Az új kazettákra az öt régi, neves háromszéki festőasztalos jellegzetes ornamentikája került fel, az egykor is használt kazein alapú, rendkívül tartós temperával újrafestve: a legkorábbi motívum – az 1628-ban megfestett – a gelencei templom kazettáiról származik, de a többi is 18. századi mesterek munkáit idézi, többek között a kézdimartonfalvi, illetve köpeci templomok kazettáinak díszítőfestését.

Fotó: Márk Attila

A megszépült mennyezet Bart Claudia, Farkas Alina, Gergely Mária Zita, Imreh Ünige, Kicsi Ildikó, Kiss Zita, Kosztandi Anikó, Márk Gellért, Márk Sebestyén Norbert, Vas Jancsó Zita, Veress Réka és Pál Tünde keze munkáját dicséri. 

A megújult múzeumterem átadásának apropója az volt, hogy a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet közreműködésével sikerült a gróf Mikó Imre egykori tulajdonából fennmaradt és a veszprémi Lackó Dezső múzeumban megőrzött tárgyakból (bútorokból, festményekből, asztalneműből), valamint a Kolozsvári Történeti Múzeum tárgyfotóiból egy időszakos kiállítást nyitni.

A kiállítás bárki által ingyenesen látogatható november 12-ig. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0745.328.388-as telefonszámon.

Címlapfotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük