Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megalakult az új Kovászna megyei önkormányzat

Megalakult az új Kovászna megyei önkormányzat Kovászna megye

Két nappal a sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő-testület megalakulása után szerdán az új megyei önkormányzat képviselői és Tamás Sándor tanácselnök is letette a hivatali esküt.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepi gyűlésen a tanácsosok mellett jelen voltak a megyei önkormányzatnak alárendelt intézmények vezetői, Könczei Csaba és Miklós Zoltán parlamenti képviselők, illetve a megyeszékhely, Kovászna és Kézdivásárhely polgármesterei: Antal Árpád, Gyerő József, Bokor Tibor.

Az ülést Ráduly István prefektus az 56-os forradalom áldozatainak szóló „Gloria victis! Dicsőség a legyőzötteknek!” tisztelgéssel kezdte, majd előírás szerint ismertette, hogy a megválasztott 30 Kovászna megyei tanácsosból 28-nak érvényesítette a mandátumát a megyei törvényszék, egyikük hiányzik (az egyik liberális tanácsos, Floroian Olimpiu lemondott mandátumáról). Az alakuló ülés vezetésére a szokásos procedúra szerint a megválasztott tanácsosok korelnökét, Henning Lászlót, illetve a két legfiatalabbat, Tusa Adorjánt és Jancsó Balázst kérte fel. Kitért arra is, hogy sokszor hallotta Tamás Sándortól, milyen fontos az összhang megteremtése.

Ráduly István prefektus az 56-os forradalom áldozatainak szóló tiszteletadással nyitotta meg az alakuló ülést. Fotó: Kiss Zsombor

Erre a gondolatra alapozta az eskületétel előtt elmondott beszédét Tamás Sándor tanácselnök is. Mint mondta, Bokor Tiborral 28 éve kezdtek új típusú politizálásba Kézdivásárhelyen, ehhez a szemlélethez felzárkózott a későbbiekben Antal Árpád, Gyerő József, és Benedek Huszár János is. Köszönetet mondott az RMDSZ-vezetésnek és minden munkatársának a támogatásért, együttműködésért, az embereknek a belé vetett bizalomért, „mert csakis összhangban, egy csapatként lehet haladást elérni”.

A továbbiakban Tamás Sándor kitért arra is, korábbi mandátumainak mi volt a legnagyobb kihívása, megvalósítása, a jövőre nézve pedig azt prognosztizálta, olyan új kihívások következnek, amilyenekkel eddig nem találkoztunk: újabb gazdasági válság közeledik, szemünk előtt alakul át a világrend.

Béke, biztonság, az eddiginél is jobb munka – ezek lesznek a jövőben a fontosak Tamás Sándor számára. Fotó: Kiss Zsombor

Mindent összevetve azonban arra a következtetésre jutott, hogy „egyre jobb itthon, Háromszéken élni. Háromszéken béke és biztonság van. Ezt akarjuk továbbra is fenntartani. Az elkövetkező időszakban nemcsak utat, hidat, kórházat akarunk építeni, hanem a hozzánk tartozó intézmények szolgáltatásainak minőségét fogjuk növelni. Tehát: jobb utat és jobb hidat akarunk építeni. Jobb kórházi ellátást akarunk biztosítani, jobban fogunk vigyázni környezetünkre, bővebb lesz a kulturális kínálat.”

Végül Tamás Sándor köszönetet mondott családjának és a legközelebbi munkatársainak, az alelnököknek és a megyemenedzsernek az együttműködésért.

Az ülésen Antal Árpád is felszólalt, aki arra hívta fel a figyelmet, a következő időszakban a parlamentben sok olyan kezdeményezés születhet, amely az ország közigazgatási átszervezését célozza. Olyan emberekre van szükség, akik ezt meg tudják akadályozni. „Továbbra is egyik kézzel védenünk kell szülőföldünket, eredményeinket, másikkal építkeznünk kell”, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Fotó: Kiss Zsombor

A gyűlés további részében a megyei tanácsosok is letették a hivatali esküt. Kovászna megye tanácsában a jelenlegi állás szerint az RMDSZ-t (a tanácselnökkel együtt) 23-an képviselik, a PNL-t 3-an (egyikük lemondott, az ő és a frakcióelnök helyére a közeljövőben iktatják be a listán következőket), a PSD-t is 3-an, az AUR-t pedig 2-en képviselik.

Fotó: Kiss Zsombor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük