Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

1956-ban megszenvedtek a forradalmi eszmékkel való szolidaritásért, ma az ő emlékük előtt tisztelegtek

1956-ban megszenvedtek a forradalmi eszmékkel való szolidaritásért, ma az ő emlékük előtt tisztelegtek Kovászna megye

Egyesek belehaltak a szabadságszeretetbe: emlékük előtt tisztelegve koszorúztak szerdán délben a sepsiszentgyörgyi önkormányzat képviselői a volt politikai foglyokkal együtt, este pedig az 56-os emlékparkban tartanak hosszabb megemlékezést.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1956-os magyar forradalom kitörésének évfordulóján, október 23-án délben előbb a polgármesteri hivatal falán elhelyezett Gloria Victis emléktáblára kerültek fel a tisztelet koszorúi.

A helyszínen a Volt Politikai Foglyok Szövetségének elnöke, Török József elmondta, az 56-os forradalom után a szocialista államokban mindazoknak, akik szolidarizáltak a forradalmi eszmékkel, zaklatásban és börtönbüntetésben volt részük. Az emléktábla nem csak előttük tiszteleg, hanem mindazok előtt, akiknek politikai „bűncselekmények” miatt kellett megtorlást elszenvedniük.

Zsók László maga is áldozata volt a forradalmat követő megtorlásoknak. Fotó: Vargyasi Levente

Tóth Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester, illetve a volt foglyok képviseletében Puskás Attila és Zsók László helyezett el koszorút, majd a tisztelgők átsétáltak a Csíki utcába, Szalay Attila szülőházához, ahol szintén koszorúztak. Szalay Attilát a Székely Mikó Kollégium diákjai ellen indított perbe keverték bele 1958-ban, hogy egy felnőtt részvételével nagyobb nyomatékot adjanak az elkövetett bűnöknek – ismertette Török József a történelmi tényeket. Szalay végül 29 évesen a szamosújvári börtönben, gyomorfekélybe halt bele, orvosi ellátás híján, ott is van eltemetve a rabtemető közös sírjába, utólag kapott egy külön sírhantot és fejfát.

Szalay Attila 29 évesen halt bele a börtönkörülményektől szerzett gyomorfekélyébe – az ő házára is felkerült a tiszteletadás koszorúja. Fotó: Vargyasi Levente

A polgármesteri hivatalnál csak maroknyi megemlékező koszorúzott. Fotó: Vargyasi Levente

Fotó: Vargyasi Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük