Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szociális központot avattak a „kapaszkodó” Lisznyóban

Szociális központot avattak a „kapaszkodó” Lisznyóban Kovászna megye

Tágas szociális központ, egyedi mérlegmúzeum és könyvtár is helyet kapott abban az épületben, melyet augusztus 4-én, a teljes felújítás befejeztével avattak fel az Uzon községhez tartozó Lisznyón. Egy éven belül ez volt a harmadik szalagvágás a faluban, korábban kulturális központot és új ravatalozót is birtokba vehetett a helyi közösség.

Hirdetés
Hirdetés

A falunapi rendezvénysorozat már szombaton elstartolt az ún. Majális körön értelmes közösségi szórakozást szolgáló programpontokkal és elsősorban a község falvaiból való együttesek által nyújtott produkciókkal: fellépett az uzoni Atlantisz fúvószenekar és Székely István Dalkör, de a helybeli óvodások is kis műsort adtak elő.

Több csapat részvételével kötöttségek nélküli főzőversenyre került sor, amelyen mindenkit nyertesnek nyilvánítottak. Este a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék léptek föl, majd a Trend Band zenélt a táncmulatságon. A szervezőmunka oroszlánrészét a Gáll Adél tiszteletes asszony vezette Lisznyóért Egyesület végezte az önkormányzat támogatásával.

Ügyesen „kapaszkodnak” a lisznyóiak

Vasárnap ünnepi istentiszteletre hívták a falubelieket: Gáll Adél lelkész Pál apostol levelére hivatkozva az „Egymás terhét hordozzátok!” kulcsmondatra építette beszédét, és elégtétellel állapította meg, a faluban olyan „összekapaszkodó” közösség van, amelyik felvállalja ezt a feladatot, hajlandó a teherhordozásra azért, hogy együtt növekedhessenek.

Az istentisztelet végén a tiszteletes asszony hagyományteremtő szándékkal, első ízben megemlékezett azokról a néhai személyekről is, akiknek munkája maradandó nyomot hagyott a helyiek életében: Fejér Ákos tanító, Etédi Irén tanítónő és Kese Rozália óvónő jelen lévő gyermekei vehették át az emléklapokat.

Az ünnepi istentiszteletről az uzoni Atlantisz zenekar kísérte a felújított épülethez a helybélieket. Fotó: Bodor Tünde

Az istentisztelet után a helybeliek átvonultak a templom mellett levő szociális központba, melynek felújítását még 2019-en indította el Ráduly István akkori polgármester (ma háromszéki prefektus), illetve Uzon község önkormányzata, amely a Gal Progressio Egyesület tagjaként pályázott uniós támogatásra. Ennek elnyeréséhez viszont szükség volt szerepet találni az akkor már évek óta kihasználatlanul, üresen álló, és emiatt igencsak leromlott állapotban levő épületnek, így a községvezetés eldöntötte, Uzonból ide költözteti a Diakónia Keresztyén Alapítvány idősgondozó szolgálatának irodáját, és szociális központot alakít ki.

Hallgattak az igényekre

Menet közben azonban felvetődött a helyi közösség részéről, hogy egy kis mérlegmúzeumnak és könyvtárnak is helyet biztosíthatna az épület. A Jakó Dénes és Szabó Katalin lisznyói lakosok által összegyűjtött, mintegy 60 darabos gyűjtemény végül az alagsorban kapott helyet, ahol nagy munkálatokra került sor, immár helyi költségvetésből: fél métert mélyítették, megerősítették a lábazatot, kivezették a vizet.

A szalagvágás pillanata – hirtelen jött zápor gyorsította fel. Fotó: Bodor Tünde

Miután négy évig a bürokrácia útvesztőiben bolyongott a felújítási projekt, maga a kivitelezés egy év alatt megtörtént, annak ellenére, hogy – ahogy az lenni szokott – előre nem látható és a költségvetésbe bele nem foglalt munkálatokra is szükség mutatkozott: ki kellett cserélni a nyílászárókat, új kerítést felhúzni, valamint az alagsort látogathatóvá tenni, részletezte az ünnepélyes szalagvágást megelőző folyamatot Bordás Enikő uzoni polgármester asszony.

Azt is elmondta, az felújított épületben még több tevékenység folytatására van lehetőség. Florea Virgil, a kivitelező Ambient cég vezetője a maga során azt részletezte, az építkezési előírások változása, a hatóságok állandó ellenőrzése, illetve maga az épület állapota nagy kihívást jelentett.

Bordás Enikő polgármester asszony (balról), Florea Virgil, a kivitelező Ambient cég vezetője és Ráduly István volt uzoni polgármester, aki elindította a felújítási projektet. Fotó: Bodor Tünde

A település mindig kikövetelte magának, ami neki jár – mondta Ráduly István volt polgármester. „Az út, amelyen a község elindult, nagyon jó” – vélekedett.

Teljességgel megbíznak a Diakónia szolgálataiban

Tóth Anna tiszteletes asszony, a Diakónia idősgondozó ágazatának vezetője Uzon községbeli múltjukra tekintett vissza: az alapítvány munkatársai 2017 júliusában kezdték meg itt a munkát, ma pedig már 56 személyhez látogatnak hetente többször tényleges ápolást végezni két főállású alkalmazottal, és közel harminchoz inkább csak azért, hogy jó szóval, figyelemmel támogassák az időseket.

A mérlegmúzeumban. Háttérben az ötletgazda, Jakó Dénes. Fotó: Bodor Tünde

Először Karácsony Erika szakápoló járta a község falvait, majd fél év múlva, a nagy igényt látva társult hozzá Nagy Éva, a szolgálatvezetői feladatokat Vinczi Anna Zsuzsa végzi. „Ahol az állami vagy a magán egészségügyi ellátás véget ér, ott kezdődik a mi teherhordozásunk” – magyarázta Tóth Anna.

A most átadott épületben a Diakóniának tulajdonképpen csak egy kisebb térre van szüksége, hiszen az ápolók munkájának zöme terepen zajlik, az irodába csak az adminisztratív munkát elvégezni vagy fogyóanyagokért térnek be.

„Úgy érzem, az átadott szép épületszárny arra kötelez, hogy többet akarjunk”, fogalmazott az idősgondozó szolgálat vezetője, akit egy nyugdíjasoknak, esetleg gyereknek indítandó tevékenység gondolata foglalkoztat, ami révén az alapítvány mindkét célcsoportnak hozzá tud tenni az élhetőbb mindennapjaihoz.

Egy patinás pince biztosít szép otthont a kis mérlegmúzeumnak. Fotó: Bodor Tünde

Unikumnak számít a környéken a kis mérlegmúzeum. Fotó: Bodor Tünde

Fotó: Bodor Tünde

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. augusztus 6., 12:22
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Kapaszkodo LISZNYO vagy kapaszkodo megye es kozseg VEZETOK valahogy igy lenne helyes a fenti cikk. Lenyegeben ezt az egesz szocialis kozpontott a jelenlegi prefektus ur es az akkori Uzoni polgarmester ur Raduly Istvan kezdemenyezte, a palyazatot , ( palyazatokat ) is o csinalta es tette le , majd az utodja kivitelezte . Mindenben egy erdek rejlik , tudva azt , hogy Bikfalvan tobb panzio , kuria van , sok a latogato igy a fent emlitett szemely seta kirandulasra is viszi a latogatokat a minibusszal es 2 utanfutoval.Egesz jo kis tura Bikfalva , Lisznyo, Magyaros igy van amit megmutatni , megnezni most mar Lisznyoban is ,Magyaroson szinten o intezte egy paraszthaz megvasarlasat ,mint taj hazat ! SOK SIKERT !