Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ahol az idősek is kamatoztatják tudásukat

Ahol az idősek is kamatoztatják tudásukat Kultúra

A Diakónia Keresztyén Alapítvány keretében az otthongondozói szolgálat 2008-ban indult be Baróton. Azóta, továbbgondolva azt, hogy mire lenne még szükségük az egyedül élőknek, vagy egyedül maradottaknak, az alapítvány gyászfeldolgozó csoportot indított, öt éve pedig, ugyancsak az alapítvány ernyője alatt megalakult Baróton a Boróka Nyugdíjas Klub, melynek heti alkalommal tartott találkozóin, tevékenységein 25–30 nyugdíjas vesz részt rendszeresen.

Hirdetés
Hirdetés

Az ötödik születésnap alkalmából a nyugdíjasklub vetőjével, Dénes Kingával beszélgettünk, aki, mint mondta, már kisgyermek kora óta ragaszkodik az idősekhez, köszönhetően a nagyszüleinek is, akikkel mindig jó kapcsolatot ápolt.

– A nyugdíjasklub létrehozásáról azt követően döntöttünk, hogy korábbi munkánk során észrevettük, vannak olyan idős emberek, akik szeretnének valahova tartozni, szeretnék hasznossá tenni valahol magukat nyugdíjasként is. Tóth Annával, az alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatójával egy nyugdíjasklub beindításának lehetőségét firtattuk, ő bátorított, hogy próbáljak meg foglalkozni vele – mesélte az egyébként pszichológus végzettségű Kinga a kezdetekről.

Később maguktól az idősektől is bátorítást kapott: azt mondták neki, hogy nagyon szeretnék, ha legalább egyszer egy héten lenne, ahova kimozdulniuk otthonról, mert szeretnének aktívak maradni, és olyan idős ember is volt, aki azt mondta, ő csak azt figyeli az újságokban, hogy a nyugdíjasokat szólítják-e, hívják-e valahova, valamilyen rendezvényre. Aztán a nyugdíjasklub szólította meg őket, 2014 őszétől kezdődően. Azóta minden héten, kedden 11 órától találkoznak a baróti vállalkozóközpont épületében számukra fenntartott teremben.

„Az elején az elképzelés az volt, hogy legyen egy olyan hely ez a nyugdíjasklub, ahol az idősek szellemi tudásukat kamatoztatni tudják, függetlenül attól, hogy aktív pályafutásuk alatt pedagógusok, varrónők, vagy esetleg csupán egyszerű háziasszonyok voltak. Mert úgy gondoltuk, mindenkiben van valami, amit továbbadhat még ebben a korban is” – mesélte Kinga. Megtudtuk tőle továbbá, hogy minden keddi találkozójukat igyekeznek csendes percekkel kezdeni: felolvas az időseknek egy bibliai igét, utána beszélgetnek róla. Gyakran vannak meghívottaik, van, amikor kézműves tevékenységekkel foglalkoznak, máskor kirándulnak. „Voltunk már moziban Sepsiszentgyörgyön, kiállításon Csíkszeredában. Fontosnak tartom a kulturális programokon való részvételüket, ezért igyekszem ilyenekkel is megörvendeztetni az időseket” – hangsúlyozta beszélgetőtársunk.

A kézműves tevékenységek közül megemlítette a bútorfestést, melyben a bibarcfalvi Tordai Iluska volt segítségükre, de próbálkoztak már gyertyaöntéssel is, készítettek különböző dísztárgyakat.

– Úgy vélem, sok kellemes programot sikerült együtt megszerveznünk, de a kikapcsolódás mellett olykor még munkát is vállalunk: például kitakarítottuk a helyi művelődési házat, méghozzá jó alaposan. Jól fogott nekik is a segítség, amúgy meg jó az együttműködésünk velük – fogalmazott.

A jövőbeni tervekről szólva, Kinga részletezte, hogy a nyugdíjasklub látogatói elmondásuk szerint továbbra is szeretnének változatos előadásokat hallgatni, szeretnék, ha táncórákat is tartanának nekik, de ragaszkodnak a kézműves programokhoz és a kirándulásokhoz is.

Egyébként minden év elején mindenki leírja, hogy milyen tevékenységeket szeretne – azokat próbálják az év során megvalósítani, aztán év végén értékelőt tartanak, akkor dől el, melyik volt a legjobb tevékenység. Jó kapcsolatot ápolnak a vargyasi, illetve a baconi nyugdíjasokkal is, velük együtt is terveznek közös programokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás