Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alkotótábor Csernátonban

Alkotótábor Csernátonban Kultúra

Augusztus 2-a és 10-e között tartják a székelyföldi alkotók második táborát. A helyszín ezúttal a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, és még bőven fogadnak jelentkezőket szűkebb pátriánk minden sarkából.

Hirdetés
Hirdetés

A székelyföldi alkotók első táborának Csíkszentsimon adott otthont május elején a Pro Humanity Egyesület szervezésében. A résztvevők akkor többek között egy haranglábat faragtak ki a Szent György Lovagrend ajándéka, egy 50 kilós békeharang számára az ottani Szent László Otthon udvarán.

A második felvonás a csernátoni Haszmann Pál Múzeum udvarán zajlik augusztus 2-a és 10-e között a Székelyföld örök csoportosulás égisze alatt. Tamás Olivértől, az egyik szervezőtől megtudtuk, eddig mintegy húszan jelentkeztek, de akár ötven-hatvan faragót is fogadni tudnak díjmentesen.

A közös munka tárgyát ezúttal egy kopjafa képezi, amit Jakabos István fafaragó emlékére készítenek el, illetve avatnak fel Berszán atya, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapítója jelenlétében és áldásával. A kezdő vésést Balázs Antal rangidős fafaragó végzi, és a tábor legfiatalabb fafaragója fejezi be az utolsó napon.

A résztvevőknek ugyanakkor gazdag szakmai, kulturális és szabadidős programokban lesz részük. A székelyföldi székelykapu-restaurálási mozgalom elindításáról Magyarosi Imola Piroska és Tamás Olivér, magáról a helyreállításról Damokos Levente beszél, akinek vezetésével a csernátoni régi kapuk állapotát is felmérik. Szőcsné Gazda Enikő a Székelykapu, mint hungarikum címmel tart előadást, de lesz kerekasztal-beszélgetés is a zágoni Mikes-tölgyek és környezetének rendezése mikéntjéről.

Murányi Sándor Olivér és meghívottjai Mikes Kelemen és a száműzetés érzése címmel tartanak Mikes-estet. A kulturális palettát továbbá mozgásművészeti platform, koncert, performansz színesíti, és a hidegségi Forró Gyöngyök hagyományőrző csoport és megcsillogtatja tehetségét.

A kopjafa mellett különféle alkotások is készülnek Mónus Béla, Kövér György, Varga Mihály, Haszmann József irányításával Mikes Kelemen tölgyfáinak – Tamás Olivér útmutatása mellett előzetesen konzervált – ágaiból és egyéb faanyagokból. A résztvevők ellátogatnak Kézdivásárhelyre, Zágonba, a zabolai Mikes-kastélyba, de tánctáborban, táncházban is megfordulnak. A tábort közös tokányolással nyomatékosított kerti parti zárja. Jelentkezni Tamás Olivérnél és Lázár Tibornál lehet a 0757 340 863-as, illetve 0745 379 072-es telefonszámokon, vagy az info@szekelyfoldorok.eu e-mail-címen.

Címlapfotó: Böjte Csaba/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás