Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Animációs filmek seregszemléje Sepsiszentgyörgyön

Animációs filmek seregszemléje Sepsiszentgyörgyön Kultúra

Székelyföldi animációs filmfesztivál kezdődik október 24-én, csütörtökön Sepsiszentgyörgyön. A háromnapos rendezvény filmbemutatóknak, előadásoknak, műhelymunkáknak, kiállításoknak, szakmai vitáknak és közönségtalálkozóknak ad helyet.

Hirdetés
Hirdetés

Október 24–26. között zajlik Sepsiszentgyörgyön a Művészeti Népiskola, a Sic–Art Egyesület, a Művész Mozi, a Kónya Ádám Művelődési Ház és az Árkosi Kulturális Központ társszervezésében második alkalommal tető alá hozott Székelyföldi Animációs Filmfesztivált (SzaFI). Programja lehetővé teszi, hogy a gyerekek, fiatalok, de akár az idősebb érdeklődők is megismerkedjenek a legfrissebb animációs filmekkel, valamint azok technikájával, hátterével.

Az égisze alatt tervezett műhelymunkákat a város különböző iskoláiban tartják, kiváló lehetőséget biztosítva az animáció varázslatos világával való megismerkedésre. A foglalkozásokon neves animációs szakemberek vezetik be a résztvevőket az animáció készítésének titkaiba, bemutatják a folyamatokat, és gyakorlati tapasztalatokkal segítik a gyerekek kreativitásának kibontakozását. A műhelyek célja, hogy a gyerekek saját élményeken keresztül ismerjék meg az animáció technikáit, és kipróbálják magukat ebben az izgalmas művészeti ágban.

A résztvevő vendégek számára szintén jó lehetősége nyílik egymás, illetve és egymás munkájának megismerésére, szakmai kapcsolatok kiépítésére, elmélyítésére – nyilatkozta lapunknak Pál Vendel szervező. Ezáltal a fesztivál nemcsak a helyi közösség számára szolgál friss és tartalmas programokkal, hanem egy újabb kulturális szegmens térképére helyezi fel Sepsiszentgyörgyöt. „Tulajdonképpen egy hidat képez, amely összeköti Budapestet Bukaresttel, más nagyobb városokat is bevonva” – fogalmazott a szervező.

A meghívottak között szerepel a többszörös díjnyertes producer Muhi András, aki több mint száz alkotást tud maga mögött (például Testről és lélekről, A feleségem története, Dealer, Rengeteg, Fekete kefe, Larry, Elfogy a Levegő stb.), továbbá Baumgartner Zsolt animációs filmrendező, akinek Kojot négy lelke című animációs produkcióját a Magyarország a 2024-es Oscar-díjra jelölte a Legjobb nemzetközi film kategóriában. Ugyancsak Magyarországról érkezik a Kalózók szeretője című filmjével a 2002-es velencei fesztiválon díjat nyerő, valamint EFA-díjat is kiérdemlő Péterffy Zsófia, Bukarestből pedig – Opinci című rövidfilmjével – Bogdan Mureșanu, szintén a velencei filmfesztivál díjazottja, aki idén rangos elismerést kapott Anul nou care n-a fost című filmjéért.

Mellettük elfogadta a meghívást Valentin Urziceanu (Merge și așa), Mirona Radu, Ștefan Buzea (Valea regilor, Fram, a jegesmedve), Radu Nicolae (Mercy Street), Radu Vasile (Igazság), Felméri Cecília, Balázs Zoltán, Fazakas Szabolcs, valamint Ferencz Boglárka is. A fesztivál részletes programja az esemény honlapján érhető el.

Fotó: Székelyföldi Animációs Filmfesztivál

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük