Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Életmű-kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban

Életmű-kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban Kultúra

Kós András életmű-kiállítást hoz tető alá a Székely Nemzeti Múzeum a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel közösen a művész születésének 110. évfordulója alkalmából. Kós Károly építész és író szobrászművészként hírnévre szert tevő fia 1914. november 4-én született Sztánán, és – Gazda József szavaival élve – „hallatlan energiákat szorít műveibe”.

Hirdetés
Hirdetés

A tárlatot szeptember 12-én, csütörtökön 18 órakor nyitják meg a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla-termében. A házigazda Vargha Mihály intézményvezető, szobrászművész, köszöntőt mond Dolhai István főkonzul Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa részéről. A kiállítást Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője méltatja, illetve felszólal Kós Katalin, a művész lánya, a kiállítás társkurátora, a hagyaték gondozója. Közreműködik Kovács Sára diák, moderál Prezsmer Boglárka drámapedagógus.

A kiállítás anyagát a művész által válogatott és a kolozsvári Farkas utcai református templomnak adományozott szobrok, valamint a család gondozásában lévő alkotások képezik (a Carola Egyesület közreműködésével). Jelentős alkotásokat kölcsönöztek a kolozsvári Művészeti Múzeumtól, valamint néhány magánszemélytől is. A tárlat számos, a művész családjában fellelhető személyes tárggyal teljesedik ki. A kiállítás sajátossága, hogy Kós András közismert alkotói portréja mellett az életpálya kevésbé ismert motívumait, aspektusait is megvilágítja különböző, rég nem látott vagy mindeddig kiállításon nem szereplő műalkotások, tárgyak, valamint archív fotók révén. Újdonságként a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményéből a szobrászművész A kertész és felesége (1970) című munkája is közszemlére kerül.

A kiállítást egy háromnyelvű katalógus is kíséri Kós Katalin és Szebeni Zsuzsanna szerkesztésében, amelyet – az utóbbi mellett – Portik Blénessy Ágota jegyez. A tárlat 2024. november 24-ig látogatható, szeptember 8-ig a Kolozsvári Magyar Napok keretében lehetett megtekinteni.

Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük