Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hadiárvák és munkaszolgálatosok a Vigadóban

Hadiárvák és munkaszolgálatosok a Vigadóban Kultúra

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ dísztermében szeptember 7-én 18 órától hármas rendezvényre várják az érdeklődőket: bemutatják Iochom István Katonasors című könyvét, ugyanekkor tartják az immár hatodik hadiárva-találkozót, illetve első alkalommal a volt kézdiszéki munkaszolgálatosok találkozóját.

Iochom István kézdivásárhelyi újságíró huszonnegyedik, Katonasors című kötetét dr. Ambrus Ágnes ny. egyetemi adjunktus mutatja be Albu Erika előadóművész és Józsa Irén versmondó, Pro Urbe díjas ny. magyartanár közreműködésével. A könyv témája nemcsak érdekfeszítő, de egyben hiánypótló is. Romániában ugyanis a szovjet mintára elindított osztályharc idején, 1950 után több tízezer fiatal férfit fosztottak meg személyes szabadságuktól, kényszerítettek minden jogalap nélkül, katonai behívóval lapátos építőmunkára, anélkül, hogy egy fitying munkabért is fizettek volna érte, ám a Kovászna megyei sorsüldözöttek történetét mindmáig senki sem dolgozta fel.

„Könyvem azon felső-háromszékiek visszaemlékezéseit tartalmazza, akik az 1950. január 14. és 1961. február 28. közötti időszakban munkaszolgálatosként teljesítettek katonai szolgálatot a Munka Szolgálatának Főigazgatósága keretében, vagyis a katonai szolgálat helyett utak, hidak, vasutak építésére és egyéb kemény munkákra, például szénbányákba voltak beosztva, azaz építették ingyen a »szocializmus vívmányait«. Nem egy közülük sose tért haza, vagy ha igen, betegen vagy életre szóló fogyatékossággal” – mondja Iochom István.

Hiteles feljegyzések szerint csak 1950–1961 között több mint 520 ezer kényszer-munkaszolgálatost dolgoztattak ingyen, 24–42 hónapon keresztül, gyenge ellátás mellett. A 2000 és 2014 között fungáló Volt Munkaszolgálatos Katonák Érdekvédelmi Szövetsége Hargita megyében 4575, Háromszéken 2800, Maros megyében 6500 tagot számlált, Brassó, Kolozs és Bákó megyéből közel kétszázan csatlakoztak hozzá, ám Iochom István becslése szerint csak Kézdiszékről valójában több ezer katonát kényszerítettek munkaszolgálatra.

Hirdetés
Hirdetés

A szerző tizenkilenc településen keresett fel egykori „lapátost”, a fotókkal gazdagon illusztrált kötetben mintegy negyven visszaemlékezést közöl. Valamennyi szereplő túl van már a nyolcvanadik életévén, az interjúk rögzítése óta öten elhunytak.

A csütörtöki rendezvény fővédnöke Tóth László főkonzul, házigazdája Kiss Erika, az EMNT kézdiszéki szervezete és a Kézdiszékért Egyesület elnöke. A belépés díjtalan, de regisztrálni kötelező a 0730 600 279-es telefonszámon.

Címlapfotó: Kézdiszéki munkaszolgálatos katonák 1959-ben Zsilvásárhelyen (Iochom István személyes archívuma)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás
Hozzászólások