Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hagyományokon alapul, de újdonságok felé is nyit a Művészeti Népiskola

Hagyományokon alapul, de újdonságok felé is nyit a Művészeti Népiskola Kultúra

Jelentős érdeklődés mutatkozik Háromszéken a kulturális oktatás iránt, ezt bizonyítja az is, hogy a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskolában 35 képzésén idén több mint 680 diák vesz részt. A balett, a néptánc és a zeneszakok töretlen sikernek örvendenek, ezzel szemben a népi mesterségek egyre inkább háttérbe szorulnak. Az intézmény ezért a jövőben arra is törekszik, hogy új lendületet adjon a hagyományos foglalkozásoknak, de új képzéseket és programokat is tartogat.

Hirdetés
Hirdetés

Hétszáz főhöz közelít a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola jelenleg beiratkozott diákjainak száma. A tanulók között nem csak gyerekek, de felnőttek is szép számban szerepelnek, hiszen a kulturális oktatásban részt venni 5 éves kortól, felső korhatár nélkül bárkinek lehet. Az oktatási központ csak idén ősszel 204 friss diákot vonzott be, ebben a pillanatban 35 képzés működik, de újdonságokra is számíthatnak a művészetek, népi mesterségek iránt érdeklődők. Gáj Nándor intézményvezetőt kérdeztük a tervekről.

Újjáélesztenék a népi mesterségeket

A képzési központ repertoárjában előadó-, képző- és zeneművészeti tanfolyamok is szerepelnek, de az oktatók bútorfestést, népi díszítőművészetet is tanítanak. Korábban más hagyományos szakmákat is el lehetett sajátítani, például fafaragást, de a képzés iránti érdeklődés olyannyira lankadt, hogy megszüntették. Az oktatási intézmény ezért többek között azon is dolgozik, hogy fellendülést érjen el ezen a területen.

Kiválósági programot indít jövőtől a Művészeti Népiskola. Fotó: Tuchiluș Alex

„Meg szeretnénk vásárolni egy régi kovácsműhelyt, egy saját helyet, hogy ne kelljen mindig valakihez bekéredzkedni. Illetve remélhetőleg el fogjuk tudni kezdeni jövő évben az agyagozást, fazekas képzést, mert minden felszerelésünk megvan hozzá” – magyarázta Gáj Nándor. Hozzátette: a hagyományos mesterségeket életben tartani, gyakorolni már csak azért is fontos lenne, mert több közülük – a kovácsmesterség, a kádárság, a fazekasság – kihalóban vannak Háromszéken.

Jó hírek a zeneszakosoknak, és nem csak

Ami a zeneoktatást illeti, a hangszerek listájára is új elem kerül fel. „A cimbalom újdonság lesz, jövő hónaptól indítjuk a csoportot. Ezek hosszú hétvégés képzések lesznek” – ismertette az igazgató. A tanfolyamokat a budapesti Rajkó-Talentum Alapfokú Művészeti Iskola és Középiskola cimbalomoktatója fogja lebonyolítani. Az erre vonatkozó információkat a napokban teszik közzé.

A zenei szakokra – de nem kizárólag – a képzési idő lejártával több diák is iratkozna vissza, hogy továbbtanuljon. Korábban viszont a képzési központ kizárta a lehetőséget, hogy egyetlen diák több szakot is elvégezzen egymás után, mert a helyek rendszerint hamar betelnek, és nem akarták megfosztani a frissen jelentkezőket a kulturális oktatástól.

Népművészeti képzések is zajlanak. Fotó: Művészeti Népiskola Sepsiszentgyörgy

Ezért jövőre szigorú vizsgarendszert vezetnek be a továbbtanulás feltételeként. A vizsga során értékelik a diákok elméleti és gyakorlati tudását, valamint azt, hogy mennyire aktívan vettek részt az iskolai programokban, fellépéseken és versenyeken. Ezzel a módszerrel ugyanis esélyt adnak a tehetséges diákoknak, hogy az „alapképzés” lejárta után is folytatni tudják tanulmányaikat.

Erdővidék és Kézdiszék felé nyitnának

A Művészeti Népiskola igazgatója szerint Háromszéken mutatkozik igény a kulturális oktatásra, jelentkezőkből soha nincs hiány. „A legnépszerűbb szakunk kétségkívül a Sepsiszentgyörgyön indított balettoktatás, ahol mindig túljelentkezés van. 150 diákunk van, de sajnos ennyi hely van csak, és mindegyik gyorsan betelik” – tette hozzá. Vidéken a néptánc iránt érdeklődnek a legtöbben.

Vannak olyan tanulóik, akik hobbi szinten foglalkoznak a művészetekkel, de olyanok is, akik az egyetemi tanulmányaikat alapozzák meg itt. Mi több, a diákok közül többen azzal a céllal vágnak vele a képzésbe, hogy később megéljenek a szakmából és hasznát vegyék a megszerzett diplomának. Gáj Nándor leszögezte: bármilyen okból is érkeznek, aktívan gyakorló művészek, oktatók keze alá kerülnek, akik a diákok igényeire szabva alakítják a tanrendet.

Nagyajtán és Vargyason is oktatnak néptáncot. Fotó: Művészeti Népiskola Sepsiszentgyörgy/Facebook

Mostanra 17 településen működik kihelyezett tagozat Háromszék-szerte, de a legtöbb képzés a megyeszékhelyen központosul. „Azt hiszem, a továbbiakban talán azon kell gondolkozzunk, hogy más helyszíneken, Barót és Kézdivásárhely környékén kellene jobban jelen legyünk” – mondta a jövőre vonatkozóan az igazgató.

Rendhagyó fesztiválra készülődnek

Több intézmény együttműködésével szervezi meg, immár másodjára a Székelyföldi Animációs Filmfesztivált a Művészeti Népiskola október 24-26. között. Gáj Nándor elmondása szerint az a cél, hogy meghonosítsák a digitális művészeteket Székelyföldön, ugyanis nem csak a hagyományos művészetek értékesek. Filmvetítésekre, műhelymunkákra lehet számítani, továbbá olyan magyar és román szakmabeliekre, akik közelebb hozzák a közönséghez a kelet-európai animációkat. A fesztivál egyik kiemelkedő programja lesz Csáki László Kék Pelikán című filmjének vetítése is, amelyre szombat este fog sor kerülni.

A teljes program a SZAFI honlapján olvasható.

Címlapfotó: Huszár Szilamér

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük