Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idén a nők a főszereplők a Visor fotófesztiválon

Idén a nők a főszereplők a Visor fotófesztiválon Kovászna megye

Harmadik kiadásához érkezett a kétévenként megrendezett sepsiszentgyögyi Visor fotófesztivál, mely október 6-15-e között  megmutatkozási lehetőséget kínál a székelyföldi fotókluboknak, független alkotóknak, határon túli meghívottaknak, de alkalmat kínál a fejlődésre, továbbképzésre is. Ezúttal sok női alkotó is teret kap. Vargyasi Levente, a Kovászna Megyei Művelődési Központ (KMMK) munkatársa, a fotófesztivál főszervezője csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.

A Visor fesztivál több, műfajokon és korszakokon átívelő, azokat egybeszövő programot kínál. Mindjárt az elején, október 6-án, pénteken a a KMMK a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérrel partnerségben mutatja be Ujj Zsuzsi magyarországi költő, performer, fotós, dalszerző és előadóművész munkáit: a múlt század nyolcvanas éveiben megörökített fotós performanszait . A művésznő a hét folyamán (12-én, csütörtökön) Darvas Kristóf által kísérve koncertet is tart.

Állandó programpontja a fesztiválnak a székelyföldi fotóklubok közös tárlata, amelyre idén – egy kivételével – mindegyik működő magyar fotóklub benevezett tagjai egy-egy alkotásával. A 93 fotót felvonultató tárlat, amely hagyományosan a főtéren, a színház előtt szokott helyet kapni, most a Visorral egy időben zajló Kürtőskalács-fesztivál miatt a parkban telepedik meg. A független fotósoknak is versenyt hirdetett a Kovászna Megyei Művelődési Központ: erre 32-en neveztek be. Az ő fotóikból létrejött kiállítást a székelyföldi fotóklubokéval együtt október 7-én, szombaton 11-kor nyitják meg a szervezők, ezt követően pedig a kiállítók majd egy fórumon beszélik a jövőbeni fesztiválokon való jelenlét módozatait.

Hirdetés
Hirdetés

A szombat különösen sűrű programokat kínál: a fotóklubok szemléje mellett többek között műhelymunkát is, amely szintén egy biztos pontja a Visor fesztivál műsorának. Idén a mozgó járműből való fotózásban mélyítené el a jelentkezőket Feleki István, aki saját képei tematikájához kapcsolódva tanítja a mozgásfotózást. A helyekre előregisztrációt hirdettek, a workshop a maximális létszámmal, 20 fővel indul. Feleki saját, erdélyi utazásain készült képeiből Trans-paysage címmel a Lábasházban nyílik kiállítás.

Rendhagyó módon, a szakszervezetek művelődési háza homlokzatára kivetítve nézheti meg a közönség október 7-én Kelemen Lehel és a bukaresti Irina Radulescu alkotásait: divatfotókat, illetve a női intmitást és a női testet megmutató alkotásokat. Még ugyanaznap a művészetre nyitottak a műfajok egymásbahajlását, összekapaszkodását tapasztalhatják meg Cári Tibor és Szabó J. Attila koncertjén: a zeneművészek a klasszikus és az elektronikus zenet erős vizuális élménnyel társítják.

A Visor fesztiválprogramhoz és a párhuzamosan zajló Székelyföld-napok műsorához egyaránt tartozik az az esztelneki rendezvény, amelyen a Kinda István által szerkesztett falumonográfiát a Képvidék alkotócsoport fotóalbumával együtt mutatják be.

A továbbiakban a fesztiválon a női jégkorongozókat fényképező Fodor Zsuzsánnával való beszélgetésre és tárlatra várják a helyi hokisokat is, akik között szintén van női játékos.

Végül 14-én egy nyílt, természetfotósóknak és az e műfaj iránt érdeklődőknek szól a Vadon Egyesülettel együtt szervezett A föld anya titkai konferencia, amelynek meghívottjai neves fotósok: Radisics Milán, Ujjvárossy Zsolt, Kiss Szilveszter. Ez, mint a műhelymunka kivételével mindegyik programpont, ingyenesen élvezhető bárki számára.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás