Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Izland, ahol az idő születik

Izland, ahol az idő születik Kultúra

Izland jellegzetességeit, tájait és szokásait ismerhette meg a kézdivásárhelyi közönség Zsigmond Enikő geológus beszámolója révén hétfőn a Vigadó galériájában. Az Izland, ahol az idő születik című kötet a szerző kilencnapos izlandi körútjának termése.

A 74 éves, marosvásárhelyi születésű, Csíkszeredában élő Zsigmond Enikő – elmondása szerint – mindig igazi geológuséletet élt, rengeteget kirándult, gyakran szélben, hóban, esőben. 2010 nyarán négy egykori egyetemi szaktársával együtt vágott neki a kilencnapos izlandi körútnak. Az ott szerzett tapasztalatait, Izland szokásait, hiedelemvilágát könyvbe foglalta, általa és egyik útitársa által készített fotókkal színesítve naplószerű leírását.

A hétfő esti könyvbemutatón a szerző beszélgetőtársa régi barátja, Kakas Zoltán néprajzkutató volt. Mint kiderült, Zsigmond Enikő kezdetben nem kívánt könyvet írni izlandi körútjáról, ennek ötlete egy kolozsvári kiállításmegnyitón fogalmazódott meg, ahol az út során készített fotókat mutatták be. A szerző elmondta, a túrát méltán nevezhetjük a barátság túrájának is. „Az egyetemi évfolyam nemzetiségi megosztása nagyon arányos volt, a harmincfős, román, magyar és szász diákokból álló csapat hamar összeszokott, szakmai kirándulásaink során egymástól tanultunk, egymást segítettük”, magyarázta. Elmondta, mivel az évfolyamon hárman voltak lányok, szoros barátságot kötöttek, amelyet azóta sem szakítottak meg, így egyértelmű volt, hogy az egykori három „grácia” együtt utazik. Az út tervezésekor csatlakozott hozzuk két férfi barát is, szintén egykori egyetemi csoporttársak.

Hirdetés
Hirdetés

Jól megtervezett útvonalon a lehető legtöbb látványosságot igyekeztek belesűríteni a közel tíznapos túrába. A fővárosba megérkezve autót béreltek, és minden nap máshol aludtak. „Izland semmihez sem hasonlítható, furcsa, földönkívülien szép, és olykor durva”, összegzett a geológus, aki szerint a szigetország nem csak méretében hasonlít Erdélyre, hanem ugyanolyan Istentől megáldott szeglete a világnak. Zsigmond Enikő az izlandi nép gazdag hiedelemvilágára is kitért, mint mesélte, ott 12 különböző trollban hisznek, akik más-más módszerekkel nehezítik a lakosság mindennapi életét.

Az útinapló bemutatása után a szerző vetített képes előadás formájában szemléltette izlandi élményeit. Zsigmond Enikő elmondta, idei legnagyobb munkája egy, a Hargitáról szóló könyv, A Hargita-hegység túrakalauza, ami jelenleg kiadásra vár.

Pap Eszter Edina

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás