Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jazz és blues a Borudvarban

Jazz és blues a Borudvarban Kultúra

Augusztus első három péntekje főként a bluesról és a jazzről szól a kézdivásárhelyi Borudvarban. Sorrendben a budapesti FFB, a brassói Fernet Blues Company és sepsiszentgyörgyi ConFusion lép fel a népszerű szórakozóhely színpadán.

Hirdetés
Hirdetés

Elsőként, augusztus 2-án, pénteken 20 órától az FFB szórakoztatja a közönséget, amely – amellett, hogy nem fizet belépőt a különleges zenei élményért, remek sör- és borválasztókból kóstolhat, továbbá kipróbálhatja a Jazz Bisztró Kárpát-medencei szinten is jegyzett konyháját. Hogy pontosan milyen zenét játszik, arról csak sejtéseink lehetnek, hiszen idén februárban alakult: a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió diákjai alkotják, akik az iskolában egymásra találva, és élvezve az együttzenélés örömét, hozták létre a zenekart. Amint azt Török Hunor dobos lapunknak elárulta, főleg a fusion műfajban mozognak otthonosan, de jazz-fusion és funky beütésű dalaik is hallhatók. Az egyórás koncert alatt virtuóz gitárjátékra, nagyon gyors dobolásra és magas szintű technikát megcsillogtató basszusgitár-játékra számíthat a közönség.

Kovács Miklós, az FFB gitárosa. Fotó: Török Hunor személyes archívuma

A Fernet Blues Company nem szorul különösebb bemutatásra, hiszen a honi blues műfaj egyik nagyágyújaként jegyzik. Annyit azért hadd elevenítsünk fel, hogy ország egyik legkiválóbb szájharmonikása, Cristi Oprea 1999-ben alapította hobbizenekarát Isac Gabival, a Conexiuni egykori basszusgitárosával közösen. Őket jelenleg Vlad Isac (dobok), Yoko (gitár, ének) és Vetró Bodoni Sebestyén András (gitár) egészíti ki. Utóbbi – nem mellesleg kézdivásárhelyi származású lévén – a Székely Hírmondónak elmondta, a kolozsvári Jazz in the parkról, Tusványosról és brezoi-i bluesfesztiválról hazaszállingózó tagok rövid szünet után ismét stúdióba vonultak, hogy nevükhöz méltóan szerepelhessenek az augusztus 15–18. között esedékes brassói nemzetközi Jazz and Blues Fesztiválon. Előtte, augusztus 9-én a Borudvarban tartják a főpróbát – érdemes őket meghallgatni.

A Fernet Blues Company augusztus 9-én lép fel Kézdivásárhelyen. Fotó: Jazz Bisztró

A ConFusionnak csak a neve hangozhat újszerűen, hiszen tagjai, Tinca-Zan Laura (ének), Könczey Kinga (fuvola), Tinca Teddy (gitár), Tóth Olivér (basszusgitár) és Könczey Jenő (dobok) más zenekarokban már sokszor késztették vastapsra rajongóikat, többségük például a Free Connection-ben, a White Betty-ben vagy a Black Betty-ben, de Tinca Teddy többek között Földes László Hobo és Weinberger Attila oldalán is gitározott. Neki – no meg Tóth Olivérnek – azért is külön szorítunk, mert hosszú éveken át lapunk munkatársai voltak.

A ConFusion a funky és a blues izgalmas fúziójával varázsolja el a közönséget, zenei palettája egyedülálló hangzásvilágot jelenít meg. Erről augusztus 16-án is könnyedén megbizonyosodhatunk a kézdivásárhelyi Borudvarban – mindhárom koncert kezdési időpontja 20 óra.

Címlapfotó: Tinca Teddy személyes archívuma

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás